Три технологии формират 80% от пазара на IoT

Ръстът на IoT пазара няма да е толкова бурен, колкото е логично да очакваме от обещаваща нова технология, и ще остане около 14% (графика: CC0 Public Domain)Глобалният пазар на IoT ще расте бързо и броят на свързаните IoT устройства се очаква да се увеличи с 13% през 2024 г., достигайки 18,8 милиарда до края на годината. Бурният темп на растеж ще продължи и след това, варирайки между 13% и 14% годишно до края на десетилетието.

Към 2030 година по света вече ще има 40 милиарда IoT устройства. Всичко това се случва въпреки икономическите затруднения и технологичните предизвикателства от последните месеци и години, посочват авторите на прогнозата IoT Analytics в новия си доклад „Състоянието на IoT през лятото на 2024 г.“.

Въпреки продължаващите предизвикателства, включително икономическа несигурност, удължени срокове за доставка на чипсети и постепенно икономическо възстановяване в Китай, IoT Analytics прогнозира, че пазарът ще продължи възходящата си траектория. Докладът сочи, че броят на свързаните IoT устройства ще нарасне до 40 милиарда до 2030 г., отразявайки премерено, но стабилно разширяване.

Икономически фактори

Логично изглежда растежът д върви с по-бурни темпове, но анализаторите признават, че прогнозата им е „занижена“ и това се дължи до голяма степен на 3 причини.

Икономическите тревоги оказват голямо влияние върху инвестиционното доверие. Този проблем ще се усеща с години. През 2023 г. и през 2024 г. икономическите затруднения остават основна тема на обсъждане в залите на топ-шефовете и бордовете на директорите, но дори ако икономическата несигурност изчезне напълно до края 2024 г., нейното въздействие върху свързаните устройства ще се усеща с години напред, казват анализаторите.

Предлагането на чипсети ще остане ограничение задълго – на фона на нарастващото търсене. Това е вторият икономически фактор. Въпреки че предлагането се подобрява, сроковете за изпълнение остават дълги. Те надминават тези от времената преди пандемията.

Индустрията планира голям капацитет за производство на чипове – с подкрепата на правителствени инициативи, но може да отнеме много години, докато предлагането достигне или надмине търсенето за повечето различни видове чипсети.

Мудната китайска икономика също „тежи“ върху разходите за IoT. През 2023 г. Китай отбеляза слаб икономически растеж и дефлационният натиск продължава да съществува, въпреки че изглежда намалява. Ефектите от този слаб растеж се отразяват на китайските компании.

В края на юни 2024 г. приблизително 30% от китайските производствени фирми губеха пари, надминавайки предишния рекорд, поставен по време на азиатската финансова криза през 1998 г. Докато финансовата ситуация за тези компании не се подобри, новите инвестиции в индустриален IoT ще останат ограничени, казват IoT Analytics.

3 технологии формират пазара

Три технологии ще съставляват почти 80% от пазара, смятат анализаторите. Това са Wi-Fi, Bluetooth и клетъчният IoT.

На Wi-Fi се падат 31% от всички IoT връзки. През 2023 г. 3/4 от Wi-Fi-съвместимите устройства, доставени по целия свят, са базирани на най-новите технологии Wi-Fi 6 и Wi-Fi 6E, които обещават по-бърза и по-надеждна безжична връзка от предшественика си Wi-Fi 5. Възприемането на тези технологии направи комуникацията между IoT устройствата по-ефективна, което доведе до подобрено потребителско изживяване и цялостна производителност.

Wi-Fi технологията е водеща в IoT свързаността в сектори като интелигентни домове, сгради и здравеопазване. Освен това Wi-Fi 7 започна да навлиза през 2024 г. и се очаква да допринесе за 7% от доставките на Wi-Fi, базирани на IoT.

25% от свързаните IoT устройства по света разчитат на Bluetooth. Bluetooth Low Energy (BLE), известен също като Bluetooth Smart, се развива непрекъснато, за да позволи на IoT устройствата да поддържат надеждна свързаност, консумирайки малко енергия.

В резултат на това BLE вече е предпочитаната опция за IoT устройства, захранвани от батерии, такива като сензори за интелигентен дом и устройства за проследяване на активи. Дори индустриалният сектор започва да проявява нарастващ интерес към безжичната технология IO-Link, която е базирана на IEEE 802.15.1 (техническият стандарт за Bluetooth).

Клетъчният IoT (2G, 3G, 4G, 5G, LTE-M и NB-IoT) сега представлява близо 21% от глобалните IoT връзки. Според прогнозата на IoT Analytics, глобалните клетъчни IoT връзки са нараснали с 24% на годишна база през 2023 г., надминавайки значително темпа на растеж за глобалните IoT връзки. Този растеж се дължи на възприемането на по-нови технологии като LTE-M, NB-IoT, LTE-Cat 1 и LTE Cat 1 bis, тъй като по-старите технологии като 2G и 3G постепенно се премахват.

Освен това 2024 г. бе годината на въвеждането на технологията 5G RedCap. За разлика от приложенията, които са чувствителни към времезакъснения, IoT устройствата с активиран RedCap дават приоритет на достъпността и намалената сложност.

Със скорост на изтегляне до 150 Mbps, скорост на качване от 50 Mbps и латентност под 100 ms RedCap стимулира растежа на потребителските, корпоративните и индустриалните IoT устройства.  Трябва да се отбележи, че неговата пригодност за висококачествено видео предаване води до налагането му и във видеонаблюдението, предлагайки рентабилна алтернатива на стандартния 5G.

Коментар