За първи път: Bluetooth връзка с космоса

Предаването на данни по Bluetooth между Земята и сателити обещава глобална трансформация на комуникациите (снимка: CC0 Public Domain)

Американската компания Hubble Network съобщи, че е установила „първата по рода си Bluetooth връзка директно с космоса”, като е изстреляла чифт сателити, способни да приемат безжични сигнали по този протокол. Сателитите в ниска орбита получиха сигнали от Bluetooth устройства, разположени на Земята – разстоянието между тях е около 645 км. Bluetooth с голям обхват ще позволи на устройствата да се сдвояват, докато се намират в напълно различни части на света.

Космическият стартъп обяви уникалното си постижение на 29 април 2024 г., в своя официален уебсайт. През март 2024 г. инженерите на компанията изстреляха два спътника в орбита като част от мисията SpaceX Transporter-10. В продължение на месеци компанията тества предаването на данни на дълги разстояния с помощта на Bluetooth протокола. Вътре в сателитите са инсталирани 3,5-мм Bluetooth чипове, а информацията се предава на разстояние над 645 км.

Разработката използва сигнали с ниска мощност, които се приемат от сателитни антени с фазова решетка. Hubble Network елиминира проблемите, свързани с доплеровия ефект и честотното несъответствие, тъй като данните е трябвало да се предават между обекти, движещи се с висока скорост, поясни TechCrunch.

Освен това стартъпът е патентовал фазова антенна решетка за малки сателити, която по същество действа като „лупа”. Технологията е в състояние да улавя Bluetooth сигнали, чийто ефективен обхват може да достигне повече от 1 км.

Представители на компанията твърдят, че новата технология може да се използва за бърза комуникация със сателити и други космически кораби. Тя може да намери приложение и в изграждането на интернет на нещата (IoT) без използване на Wi-Fi или клетъчни комуникации.

Bluetooth с възможност за предаване на данни на километри може да се използва в смарт часовници за наблюдение на деца, в селското стопанство за проследяване на добитък, в интелигентни нашийници за животни, както и в медицинския или транспортния сектор за контрол на веригите за доставки.

Технологията на Hubble Network обещава да даде на IoT устройствата и компютърното оборудване нов начин за получаване на данни, отвъд обикновения широколентов достъп. Традиционните мрежи имат проблеми с покритието в отдалечени райони, използват много енергия и са твърде скъпи, за да работят ефективно в глобален мащаб. Bluetooth връзката, от друга страна, консумира много по-малко енергия.

Всъщност Hubble Network уверява, че нейната технология може да работи на стандартни Bluetooth чипове чрез софтуерна актуализация, а не чрез промени в хардуера. Според разработчиците, това може да осигури глобално покритие с 20 пъти по-малко изтощаване на батерията и 50 пъти по-ниски оперативни разходи. Става въпрос не просто за подобрение на комуникациите, а за глобална трансформация.

В бъдеще стартъпът възнамерява да отвори технологията за всички. Компания, която реши да интегрира усъвършенствания Bluetooth в своите продукти, ще трябва да оборудва устройствата си със специални чипове от Hubble Network и да се свърже с вътрешната мрежа на доставчика, наречена Hubble. Към момента обаче стартъпът все още не е разкрил технически подробности за това как сателитите получават Bluetooth сигнали, нито споменава количеството прехвърлени данни или скоростта на връзката.

Hubble Network вече работи с ранни клиенти в сфери като потребителски устройства, строителство, инфраструктура, вериги за доставки, логистика, нефтени и газови предприятия и отбраната, за да проучи възможностите за използване на технологията. През 2023 г. стартъпът набра 20 милиона долара финансиране от серия A.

Bluetooth връзката е прехвърляне на данни между две устройства, които поддържат протокола. Безжичната технология работи в обхват от около 10 м. За да осъществите Bluetooth връзка, първо трябва да сдвоите едното устройство с другото. След това няма нужда да повтаряте процеса на сдвояване, за да се свържете отново. Установяването на връзка между две Bluetooth устройства е подобно на телефонно обаждане.

Коментар