Внезапен ръст на интереса към стари езици за програмиране

Някои стари езици за програмиране отново са популярни сред програмистите, макар и принудително (снимка: CC0 Public Domain)

Наблюдава се внезапен, експлозивен ръст в популярността на древните езици за програмиране като Fortran и COBOL. В същото време PHP, на който са написани огромен брой уебсайтове, губи позиции.

Отдавна остарели езици за програмиране изведнъж намериха втори живот. Един от тях дори влезе в топ 10 на най-популярните езици, издигайки се от 19-то на 10-то място. Докато по-модерните езици, включително PHP – напротив, губят популярност.

Това се вижда от класацията на Tiobe, която е съставена въз основа на популярността на езиците сред програмистите. По-специално, рейтингът взема предвид броя на заявките за определен език в популярните търсачки и интензивността на обсъждането му в специализирани ресурси.

Неочаквано пробуждане

Оказва се, че програмисти от цял ​​свят масово преминават към много стари езици за програмиране. Техни фаворити са Fortran и COBOL, които се появиха в средата на 20 век и по-късно бяха успешно заменени от по-модерните C, C++ и напълно новия Rust.

Така например, според рейтинга на Tiobe за май 2024 г., езикът Fortran е класиран на 10-то място, въпреки че само преди година беше на 19-то място. Като цяло това е най-добрият му резултат за последните 23 години (рейтингът Tiobe се съставя от 2001 г.).

Друг „старец”, който внезапно се възроди, е COBOL – за една година той успя да се издигне от 26-то на 20-то място. Това обаче не е рекорд за този древен език за програмиране, тъй като през август 2001 г. COBOL беше на осмо място в класацията.

В същото време Fortran празнува 67-та си годишнина през 2024 г. – създаден е през 1957 г., докато COBOL е само две години по-млад от него – първата му версия е представена през 1959 г.

Класиката е вечна. Или не?

Популярността на Fortran и COBOL едва ли расте, защото тези езици по някаква причина и неочаквано за цялата програмистка общност се оказват много по-добри от Python, Rust, Java и семейството на езиците C. По-вероятно е програмистите да се интересуват принудително от тях.

Софтуерът, написан на COBOL и Fortran, все още се използва в много индустрии, въпреки, че и двата езика са технически мъртви и не са подобрявани от дълго време. Например, такъв софтуер може да се намери в областта на инженерните изчисления, а програми на COBOL все още работят в американски правителствени агенции.

Може би единствената причина, поради която подобни програми все още се използват, е високата цена за преминаване към нов софтуер, която често е придружена от инвестиции в хардуерна инфраструктура и обучение на персонала. Освен това актуализацията може да спре работата на определен отдел за известно време, което не винаги е приемливо.

Рейтинг на езиците за програмиране според тяхната популярност – май 2024 г.
(източник: Tiobe)

Трудна раздяла с миналото

Fortran си проправи път в топ 10 на класацията на Tiobe без допълнителна помощ, което не е случаят с COBOL. Последният беше активно популяризиран от IBM през 2020 г. – в разгара на пандемията от коронавирус се оказа, че американската служба по заетостта е изцяло зависима от софтуер, написан на COBOL, и има остра нужда от специалисти, които го владеят.

Инициативата на IBM не беше успешна и тогава тя реши да отърве света от софтуера COBOL, като през лятото на 2023 г. пусна инструмента Watsonx Code Assistant, който автоматично конвертира COBOL код в Java код.

Светът обаче не бърза да се откаже от COBOL. В края на 2023 г. софтуерът, създаден на негова база, управлява трилиони долари всеки ден, тоест той продължава да се използва активно в банковата индустрия.

През март 2024 г. се появи още един инструмент за замяна на COBOL – GnuCOBOL, чиято разработка отне 20 години. Това е безплатен компилатор, както го наричат ​​разработчиците, но всъщност основната му цел е да преведе програма, написана на COBOL, в такава на C за по-нататъшно компилиране с помощта на C компилатор.

Отстъплението на PHP

Докато древните Fortran и COBOL бързо печелят популярност, друг, много по-модерен език за програмиране, напротив, губи позиции. Става въпрос за PHP, който е в основата на милиони уебсайтове и носи солидни приходи на програмистите.

PHP се появи през 1997 г. Проблемите му с интереса на програмистите към него започнаха в края на 2022 г. и за година и половина ситуацията не се е подобрила. През май 2023 г. PHP беше на осмо място, а година по-късно падна на 16.

Това е вторият най-лош резултат на PHP в цялата история на рейтинга на Tiobe – най-лошият беше април 2024 г., когато въпросният език падна до 17-то място.

В същото време първото десетилетие на 21 век беше много успешно за PHP. Първо през 2004 г. той е признат от експертите на Tiobe за език на годината, а след това през март 2010 г. влезе в топ 3, заемайки трето място. И до днес това е най-добрият му резултат.

Коментари по темата: „Внезапен ръст на интереса към стари езици за програмиране”

добавете коментар...

  1. NerdyGamerGuy_99

    Изглежда с датите и последователността сте скарани : “Първо през 2024 г. той беше признат от експертите на Tiobe за език на годината, а след това през март 2010 г. влезе в топ 3”
    GnuCobol е на 20г , а не от миналия месец.
    Tiobe e измислен : VB, Fortran, assembly, Delphi, Scratch по-популярни от TS, Dart, Go, Kotlin. Знайш ли кога? Обслужват познати корпорации, за да зарибяват новобранци.
    Реалната класация я прави octoverse github . Дори на SO по-вярна от tiobe.

Коментар