Apple разработва чип за изкуствен интелект

„Ние вярваме в трансформиращата сила и обещанието на AI”, казва Тим Кук
(снимка: Tim Cook / X)

Apple разработва чипове за нуждите на софтуера с изкуствен интелект в центровете за данни, съобщи Уолстрийт Джърнъл. Проектът ACDC (Apple Chips in Data Center), по който Купертино работи от няколко години, няма ясен график, според източници, запознати с разработката.

Производителят на iPhone си партнира с тайванската TSMC в дизайна и производството на чипа, но все още не е ясно дали съвместните усилия са дали някакви положителни резултати, отбелязва Уолстрийт Джърнъл.

Сървърният чип на Apple вероятно ще бъде фокусиран върху изводите, генерирани от AI, а не върху обучението на AI модели – област, която според експертите ще продължи да бъде доминирана от американския гигант за чипове Nvidia.

Други големи технологични компании, като Google, инвестираха в разработване на свои собствени сървърни чипове за AI като част от усилията им да се разграничат от дизайнери на чипове като Nvidia.

Според наблюдатели на пазара, на които се позовава CNBC, Apple изостава в надпреварата за изкуствения интелект, докато конкуренти като Microsoft вече  инвестираха милиарди в AI технологии и инфраструктура.

Изпълнителният директор Тим Кук каза през февруари, че Apple „инвестира значително” в AI технологията, и обеща важно съобщение, свързано с AI, по-късно тази година. Анализаторите очакват компанията да направи изявление на своята световна конференция за разработчици, планирана за юни.

В последния тримесечен отчет на Apple, обявен миналата седмица, Кук заяви на инвеститорите, че компанията продължава да инвестира в AI. „Ние вярваме в трансформиращата сила и обещанието на AI и, че имаме предимства, които ще ни отличават в тази нова ера”, каза той.

Печалбите на Apple за второто фискално тримесечие надминаха очакванията, въпреки намалението на общите приходи с 4% на фона на спад в продажбите на iPhone. Компанията също така обяви обратно изкупуване на акции за 110 милиарда долара, най-голямото в нейната история, което доведе до скок в цената на акциите ѝ.

Коментар