Бил Гейтс все още дърпа конците в Microsoft

Бил Гейтс разговаря със Сам Алтман, лидера на компанията OpenAI, в която Microsoft инвестира усилено (снимка: Gatesnotes.com)

От дълго време основателят на Microsoft Бил Гейтс не ръководи официално компанията, но всъщност продължава да „дърпа конците” в Редмънд, оставайки в сянката на настоящия топ мениджмънт, твърди публикация на Business Insider. Именно той стои зад манията на Microsoft по изкуствения интелект. 

Бил Гейтс никога не е напускал Microsoft и продължава да ръководи компанията, въпреки че столът на изпълнителния ѝ директор отдавна е зает от съвсем друг човек, според служители на Редмънд. Много от тях потвърждават, че корпорацията се движи в посоката, която Бил Гейтс ѝ сочи.

Гейтс е сред най-богатите хора на планетата. Той се оттегли като главен изпълнителен директор на Microsoft през 2010 г., предавайки управлението на ветерана Стив Балмър. В началото на 2014 г. начело на корпорацията застана Сатя Надела, който работи там от 1992 г. и към момента все още е главен изпълнителен директор.

Твърди се, че именно Бил Гейтс е инициаторът на новата стратегия на Microsoft, насочена към популяризиране на изкуствения интелект и внедряването му в почти всички продукти на корпорацията. През последните години Microsoft се сближи много с компанията OpenAI, която стои зад невронната мрежа ChatGPT и други разработки в сферата на изкуствения интелект. Microsoft активно финансира нейната дейност.

Според Business Insider, едно от предложенията на Гейтс е било за създаване на нов личен асистент, дори след редица неуспешни проекти от този род. Мнозина все още помнят виртуалния асистент „Clippy” – познат от ранните версии на Microsoft Office, който беше по-скоро досаден, отколкото полезен. Повечето потребители бързаха да го деактивират възможно най-скоро, за да не пречи на работата им.

Друг пример е Cortana, който Microsoft създаде като отговор на Apple и нейния Siri,  но и този проект се провали. Според двама източници от Microsoft, Гейтс е направил предложение на ръководството на корпорацията да създаде нов помощник, което се възприема почти като „Евангелие”. Така се ражда Copilot – първоначално асистент по програмиране в услугата GitHub, а сега пълноценен виртуален асистент в много проекти на Microsoft, включително Windows, където замени Cortana през август 2023 г.

След като се оттегли от поста главен изпълнителен директор, Гейтс в крайна сметка остана в борда на директорите на корпорацията, въпреки че планираше да го напусне още през 2014 г. Но през пролетта на 2021 г. Гейтс се озова в епицентъра на скандал, който доведе до краха на брака му с Мелинда Гейт, и напусна борда на директорите. Но дори и след това Гейтс продължава тайно да ръководи Microsoft, според публикацията на Business Insider.

Например, в средата на 2022 г. Бил Гейтс предложи на OpenAI да създаде невронна мрежа, която може да издържи трудни изпити по основни дисциплини. Малко по-късно GPT-4 видя бял свят, а премиерата на ранна версия на невронната мрежа се състоя в къщата на Гейтс. Сред гостите беше настоящият главен изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела.

Гейтс беше толкова изумен от това, което видя, че посъветва висшето ръководство на Microsoft да използва GPT-4 в продуктите на корпорацията. Гейтс подчерта, че голям езиков модел, обучен в целия публичен интернет, може най-накрая да постави началото на ерата на личните асистенти. Microsoft прие съвета на Гейтс и сега езиковите модели на OpenAI могат да бъдат намерени дори в търсачката Bing.

Очевидно Гейтс, сега на 68 години, продължава активно да „дърпа конците” в Microsoft, далеч отвъд изкуствения интелект. Най-вероятно софтуерната корпорация все още до голяма степен зависи от решенията, които взема милиардерът, и от неговите съвети и предложения.

„Сатя и целият висш мениджърски екип разчитат много на Гейтс. Неговото мнение се търси всеки път, когато правим големи промени”, казва неназован висш изпълнителен директор пред Business Insider.

Според изданието, Сатя Надела лично използва съветите и опита на Бил Гейтс. Източниците в по-голямата си част твърдят, че влиянието на основателя на корпорацията в момента се простира „далеч отвъд OpenAI”. По-специално, Гейтс участва в прегледа на продуктите на Microsoft и избора на нови членове във висшето ръководство.

Какво друго прави Microsoft по нареждане или с мълчаливото съгласие на своя основател, остава неизвестно. Самият Бил Гейтс все още не е коментирал публикуваната информация.

Коментар