Енергийно-ефективен чип на Intel се справя изненадващо добре с игри

Чиповете Alder Lake-N имат само енергийно-ефективни ядра и консумират едва 6W
(снимка: Intel)

Процесорите Intel Alder Lake-N, които имат само енергийно-ефективни малки Е-ядра, не са предназначени за традиционно гладните за ресурси игри. Но авторите на YouTube канала Team Pandory тестваха няколко игри на чипа Intel N100, а резултатите не са никак лоши – в някои случаи се постигат 60 кадъра в секунда при консумация на енергия от само 6 вата.

Чиповете Alder Lake-N стъпват на ядра Gracemount, които се използват в ролята на енергийно-ефективни ядра и в процесорите Alder Lake и Raptor Lake. Те предлагат изненадващо висока производителност за своя клас, L3 кеш и множество функции, за които Intel твърди, че ги поставят наравно с 6-то поколение ядра Skylake от 2015 г.

Интегрираната графика на чипа Intel N100 с 24 изпълнителни единици (EU) и тактова честота от 750 MHz на теория може да обработва видео с 8K резолюция при 60 кадъра в секунда и поддържа кодека AV1, но на практика изходното изображение е ограничено до 4K резолюция. Графичната архитектура Xe-LP, използвана в чипа, разбира се, е по-ниска от тази на дискретните графични карти Arc Alchemist, но се справя добре с някои не много взискателни игри.

Team Pandory тества чипа Intel N100 с 6MB L3, 3,4GHz турбо и само един стик от 8GB DDR5 RAM (поддържат се до 16GB) в игри, настроени на 1280×720 пиксела. За теста са избрани 10 заглавия: Genshin Impact, Dota 2, Grid Autosport, GTA V, Minecraft, Resident Evil 5, Skyrim, Sleeping Dogs, CS:GO и Forza Horizon 4.

В три от тях, а именно CS:GO, Grid Autosport и Resident Evil 5, процесорът генерира 60 кадъра в секунда, а в последната дори повишава до 70 FPS. В други случаи резултатът рядко е над 30 кадъра в секунда, понякога дори пада до 20 FPS.

Трябва да се има предвид, че тези резултати са постигнати от процесор с нерегулируем TDP от 6 вата. Чипът изобщо не е предназначен за игри, но се справя адекватно с повечето офис задачи.

Коментари по темата: „Енергийно-ефективен чип на Intel се справя изненадващо добре с игри”

добавете коментар...

  1. И

    Ужас е

Коментар