Назрява съпротива срещу новите антикитайски санкции

Технологичните санкции на САЩ срещу Китай ескалират, въпреки съпротивата на бизнеса
(снимка: CC0 Public Domain)

Водещите американски чипмейкъри се опитват да предотвратят новите ограничения на САЩ върху износа на полупроводници за Китай. Шефовете на Intel, Qualcomm и Nvidia ще пътуват до Вашингтон следващата седмица за разговори с представители на администрацията на президента Джо Байдън и американски законодатели, съобщи Блумбърг.

Трите компании планират да се противопоставят на разширяването на ограниченията върху продажбата в Китай на определени видове чипове и оборудване за тяхното производство, което администрацията на Байдън възнамерява да приеме през следващите седмици. Докато бизнес лидерите не очакват да видят премахване на всички нови мерки, те се опитват да намерят възможност да убедят екипа на Байдън, че по-нататъшната ескалация ще попречи на по-продуктивни отношения с Китай.

Именно полупроводниковите компании са в центъра на конфликта между Вашингтон и Пекин. САЩ притежават правата върху много напреднали технологии и вярват, че ограничаването на достъпа на Китай до чипове и инструменти за тяхното производство ще укрепи националната сигурност на страната и ще попречи на азиатския конкурент да се развива технологично, по-специално във военната сфера.

Междувременно компаниите за чипове са уверени, че дори частично излизане от такъв голям пазар като китайския ще ограничи способността им да инвестират в технологични подобрения и само ще подкопае лидерството на САЩ в полупроводниците.

Qualcomm генерира повече от 60% от приходите си от Китай, като доставя SoC и други компоненти на производителите на смартфони, отбелязва Блумбърг. За Intel пък Китай е най-големият регион за продажби, на който се падат около една четвърт от общите приходи на компанията. Nvidia, на свой ред, получава една пета от приходите си от Китай.

През октомври миналата година Министерството на търговията на САЩ издаде нови разпоредби, които разширяват списъка с оборудване за производство на чипове, което не може да се доставя на Китай, и забраняват износа на определени видове високопроизводителни чипове, особено за AI приложения.

По този начин производителите на оборудване като Applied Materials и на чипове като Nvidia губят милиарди долари, дори като се вземе предвид фактът, че някои продукти могат да бъдат изнасяни с разрешение. В същото време представители на американския парламент са загрижени за „непатриотичния“ характер на компаниите, поради искането им за отслабване на контрола върху износа на модерни технологии и продукти, докато те смятат, че контролът трябва да бъде затегнат.

Администрацията на Байдън възнамерява да актуализира и затегне ограниченията за износ. По-рано беше съобщено, че властите на САЩ използват наличните им инструменти за влияние, за да гарантират, че компаниите от други страни също спазват санкциите, особено производители на уникално полупроводниково оборудване като холандката ASML. По-специално, става дума за оборудване, компонентите за което се произвеждат в САЩ.

Известно е също, че по искане на САЩ холандските власти възнамеряват да въведат допълнения към правилата за контрол на износа, които ще направят невъзможни дори доставките на оборудване за производство на чипове по зрели технологии за Китай и, не по-малко важно, за ремонт на вече закупени машини.

Коментар