Какво ново под слънцето? Плаващи соларни панели!

Заради охлаждащия ефект на водата, плаващите соларни панели работят по-ефективно от наземните (снимка: CC0 Public Domain – rawpixel.com / Министерство на енергетиката на САЩ)

Може би вече сте чули – немска фирма възнамерява да изгради електроцентрала от плаващи соларни панели в язовир Огоста. Това някаква нова лудост ли е? В известен смисъл отговорът е „да“. Плаващите фотоволтаични модули са новият хит в света на възобновяемата енергия.

Плаващите фотоволтаични панели, съкратено FPV, представляват соларни паркове от слънчеви панели, закрепени на повърхността на водни обекти – например езера, язовири и морета. Някои проекти в Азия включват хиляди панели за генериране на стотици мегавати.

Технологията на FPV има известна пазарна преднина в Азия и Европа. Това се дължи на факта, че наличните земи са високо ценени за селско стопанство, следователно наземните соларни паркове се оскъпяват заради терените.

Първите плаващи системи всъщност са инсталирани доста отдавна – в Япония и в Калифорния, САЩ  – още през 2007 и 2008 г. Днес повечето от най-големите подобни проекти са в Китай и Индия. Има големи FPV съоръжения и в Бразилия, Португалия и Сингапур.

Плаващи гигавати

Някои от проектитe за плаващи соларни панели са доста мащабни. Например, в момента се разглежда предложение за плаваща фотоволтаична ферма с мощност 2,1 гигавата на брега на Жълто море в Южна Корея, която ще съдържа пет милиона PV модула върху площ от 30 квадратни километра. Цената се изчислява на 4 милиарда долара. Проектът е обект на дебат за новото правителство в Сеул.

Други проекти с гигаватов мащаб са прекрачили стартовата линия и вече се строят в Индия и Лаос, както и в Северно море, край бреговете на Нидерландия.

Слънчева и водна енергия накуп

Плаващите слънчеви проекти са още по-привлекателни, когато могат да бъдат изградени върху водни тела в близост до водноелектрически централи със съществуващи преносни трасета.

В страните, които имат ВЕЦ, все по-често се поставя на дневен ред въпросът как изглежда производството на електроенергия по време на засушаване. А с изменението на климата засушаванията стават все по-чести. В този контекст FPV са друга опция за добавяне на още възобновяема енергия в енергийния микс.

„Така вместо да разчитате изцяло на водноелектрическа енергия, сега можете да използвате и FPV, за да намалите зависимостта от водната енергия по време на екстремно сухите сезони“, казва Сика Гадзанку, изследовател в Националната лаборатория за възобновяема енергия на Министерството на енергетиката на САЩ.

Съчетаването на ВЕЦ и плаваща соларна централа има и друго предимство: вече са налични необходимите точки за свързване и електропреносни трасета, т.е. цялата необходима инфраструктура за подаване на добитото електричество към електропреносните мрежи. Това спестява нуждата от разрешителни, еко-оценки и куп други административни процедури.

Предизвикателства

Съществуват обаче потенциални опасности от плаващо напрежение. Авариите са една от тях.

Плаваща централа се запали в префектура Чиба в Япония през 2019 г. Длъжностни лица обясниха, че тайфун е разместил панелите и ги е натрупал един върху друг, което е довело до генериране на силна топлина и вероятно е предизвикало пожара в съоръжението от 18 хектара, съдържащо повече от 50 000 плаващи слънчеви панела в язовир Ямакура.

Най-значимата бариера пред масовото възприемане на технологията в момента е цената. По-скъпо е да се изгради плаващ масив, отколкото инсталация с подобен размер на сушата.

От друга страна обаче с по-високите разходи идват и някои допълнителни предимства. Благодарение на пасивното охлаждане, заради водните тела, плаващите панели могат да функционират по-ефективно от конвенционалните слънчеви панели.

Вода и фотоволтаика

Плаващите фотоволтаични системи не са предназначени да покриват напълно водните тела, така че всякакъв вид други водни други дейности могат да продължат, като например разходките с лодка и риболовът.

„Ние не предполагаме, че плаващата структура ще покрие цялото водно тяло. Често това е много малък процент от това водно тяло“, казва Гадзанку. „Дори само от гледна точка на визуалния ефект не бихте искали да видите фотоволтаични панели, покриващи цял язовир“.

Коментари по темата: „Какво ново под слънцето? Плаващи соларни панели!”

добавете коментар...

  1. az

    А не се ли унищожава водната екосистема, важно е пари да капят

  2. Българин

    Това вече минава границите на нормалността…

Коментар