Western Digital и Kioxia са близо до сливане във флаш  паметите

Съвместният бизнес на WD и Kioxia ще засили позициите им спрямо Samsung
(снимка: Kioxia)

След няколкомесечни преговори производителите на устройства за съхранение на данни Western Digital и Kioxia ще сключат през август договор за сливане. Сделката ще бъде формализирана като отделяне на бизнеса с флаш памет на Western Digital и сливането му с Kioxia в отделна компания, в която WD ще притежава повече от 50%, съобщи Блумбърг.

Новата компания ще се ръководи от топ мениджърите на Kioxia, а в борда на директорите ще има представители и на двете страни. Дружеството ще бъде регистрирано в Япония. Акциите на компанията първоначално ще се търгуват на Nasdaq, но борсата в Токио ще стане постоянният им дом.

Окончателното споразумение все още не е постигнато, а времето на сливането може да се промени – дори има вероятност преговорите да приключат без резултат, според източниците на Блумбърг.

Представители на Western Digital отказват да коментират предложеното сливане, докато Kioxia и Toshiba не отговорят на запитванията на журналистите.

Двете компании, които имат общ бизнес с флаш памети, работят в тясно сътрудничество от години и едно сливане би увеличило конкуренцията им със Samsung Electronics. За последно те обсъждаха сливане през 2021 г.

Коментар