Intel влага милиони в разработчик на човекоподобен робот

Основната разлика между Figure 01 и повечето подобни роботи са AI алгоритмите, които с течение на времето позволяват на робота да се учи и да подобрява функциите си (снимка: Figure)

Хуманоидните роботи се очертават като нова перспективна ниша за инвестиции от страна на хай-тек гигантите. В потвърждение на тази тенденция, стартъпът Figure, който разработва човекоподобни роботи с общо предназначение, получи финансова инжекция от 9 милиона долара от Intel Capital, инвестиционното подразделение на Intel.

Това ново финансиране на стартъпа ще ускори развитието на хуманоидния робот Figure 01. По-конкретно компанията ще използва парите на Intel за създаване на конвейер за данни с изкуствен интелект за автономната работа на робота и ще доближи проекта до комерсиална реализация, отбелязва TechPowerUp.

Инвестицията на Intel Capital във Figure е забележително допълнение към кръга на финансиране от серия А, който включва други инвеститори като Parkway Venture Capital, Brett Adcock, Aliya Capital, Bold Capital Partners, Tamarack Global, FJ labs и бившия главен изпълнителен директор на KUKA Robotics – Тил Райтер.

Хуманоидният робот Figure 01 навлезе във фазата на тестване преди няколко месеца и премина през серия от важни технически етапи под ръководството на най-добрия в класа си екип от инженери. Впечатляващо е, че роботът направи първите си стъпки през май, по-малко от година след основаването на компанията. Това е забележително постижение за Figure и един от най-бързите резултати в историята на хуманоидните роботи.

Брет Адкок, основател и главен изпълнителен директор на Figure, се надява, че инвестицията, заедно с ресурсите и опита на екипа на Intel, ще помогнат за ускоряване на растежа и успеха на неговия стартъп.

Основната разлика между Figure 01 и повечето подобни роботи са базираните на AI алгоритми за управление. С течение на времето те позволяват на робота да се учи и да подобрява функциите си, което го прави по-гъвкав. Очаква се в бъдеще това да позволи на Figure 01 да премине от основни задачи, като повдигане и носене на товари, към по-сложни. Такъв робот ще може да извършва трудоемка работа, която е непосилна за хората.

„Intel Capital непрекъснато търси компании, които разширяват границите на иновациите, и ние вярваме, че Figure има потенциала да промени начина, по който светът мисли за AI“, каза от своя страна Марк Лайдън, управляващ директор на Intel Capital.

Стартъпът Figure, с подкрепата на Intel Capital, има значителен принос за развитието на роботиката и изкуствения интелект. Партньорството в тези две технологични направления разкрива възможности за комерсиализация на революционни иновации.

Коментар