ЕС изисква сменяеми батерии и за преносимите гейм конзоли

Потребителите на портативни конзоли за игри ще получат удобството на сменяемите батерии (снимка: CC0 Public Domain)

Батериите, използвани в преносимата електроника, трябва да бъдат сменяеми, считано от 2027 г. – потребителят трябва да може сам да смени батерията, съгласно новите правила, одобрени от Европейския съвет и насочени към “регулиране на целия жизнен цикъл на батериите”. Това се отнася не само за смартфоните, но и за преносими конзоли като Nintendo Switch и Steam Deck.

Новите правила „оставят достатъчно време на производителите да адаптират дизайна на своите продукти в съответствие с тези изисквания“, отбелязва Eurogamer. Въпреки че конзолите не са конкретно споменати в документите, служител на ЕС потвърждава пред репортери, че „преносимите устройства за игри са предмет на правилата за работа и утилизиранe на батериите“.

Както е посочено в самите правила, „крайният потребител трябва да може да смени батерията – да е възможно да я премахнете с помощта на наличните в търговската мрежа инструменти, без да са необходими специализирани инструменти, освен когато те се доставят безплатно с продукта”.

Батериите са ключът към процеса на декарбонизация и прехода на ЕС към нулеви емисии, подчертава Тереза ​​Рибера, министър на екологичния преход на Испания. В допълнение, батериите в края на живота си имат много компоненти, които могат да бъдат рециклирани и използвани повторно. Според министъра, новите правила ще допринесат за растежа на конкурентоспособността на европейската индустрия и за т.нар. „зелен преход“ на европейската икономика.

Миналата година под подобен претекст Европейската комисия реши, че до есента на 2024 г. всички нови преносими електронни устройства, продавани в ЕС, ще трябва да имат един USB Type-C порт за зареждане. Смята се, че това ще намали електронните отпадъци и ще осигури по-добро потребителско изживяване за купувачите от ЕС, тъй като универсалният порт е много по-удобен от разнообразието от други опции.

Повечето Android устройства вече използват USB Type-C порт, така че не се очакват революционни промени на този пазар.

Apple, от своя страна, вече потвърди, че iPhone ще получи USB Type-C порт, въпреки че компанията не смята подобно решение за правилно. Още през октомври миналата година говорител на Купертино  каза: „Очевидно ще трябва да се съобразим с изискванията. Нямаме избор“.

Коментар