ЕС настоява за сменяеми батерии в смартфоните

Потребителите искат възможност за лесна смяна на смартфон батерията
(снимка: CC0 Public Domain)

Преди няколко години подмяната на смартфон батерията беше проста задача. Сваляте задния капак и заменяте износената батерия с нова, без да сменяте самия телефон. Днес сменяемите батерии са рядкост, което дразни много потребители.

Органите на ЕС също не са доволни от сегашното състояние на нещата. Според изтекъл в интернет документ, ЕС планира в близко бъдеще да премахне ограниченията, принуждавайки производителите да осигурят възможност за лесна смяна на батериите в своите телефони. Обосновката на тази инициатива е намаляване на електронните отпадъци.

Ако потребителят може лесно да смени батерията, той би запазил устройството си по-дълго, вместо да го изхвърли след две-три години употреба, отбелязва Gizchina. Документът включва също предложение към производителите да използват по-опростени части и да улесняват външните сервизни центрове.

В допълнение, планът предвижда преработка и повторна употреба на суровини след изхвърляне на електронното устройство. С течение на времето ЕС ще работи по европейска система за събиране на стари смартфони, таблети и зарядни за улесняване на рециклирането. Официалният план ще бъде представен следващия месец.

Коментари по темата: „ЕС настоява за сменяеми батерии в смартфоните”

добавете коментар...

  1. Димитър Иванов

    Напълно съм “ЗА” да се сменят батериите. Много хора не искат и нямат реална нужда от смяна на телефона, но батерията като почне да умира, са притиснати.

    Така ще има избор за хората – такива с по-високо ниво на прахо и водоустойчивост и такива, които ще могат да си купуват устройства със сменяеми батерии. То и сега има телефови със сменяеми батерии, но изборът е много малък. Съгласен съм смяната на батерията да се извършва в определени оторизирани сервизи със съответните инструменти и гаранции, че ще се рециклират старите.

  2. Anonymous

    Танзопенчо, как можаха Samsung да направят S5 дето беше и прахозащитен, и водозащитен, и батерията му можеше да се сменя без специални инструменти и без да си нарушаваш гаранцията?
    За всички могат, ама не им оттърва.

  3. Anonymous

    ПРАХО И ВОДОУСТОЧИВОСТТА за измишльотини с които ви залъгват. Както и липсата на порт за слушалки и прочие тъпотии които въвежда с единствената целллл – да го изхвърлиш по скоро за да купиш новия модел. Вижте новите автомобили. И те ли за това са буклуци ???

  4. Kk

    3AAA са окей , да си ги сменям , както сменям на дистанционното на телевизора 😉

  5. !

    Абсолютно се присъединявам към предишното мнение!

    Лесно сменяемите батерии хем ще прецакат прахо- и водоустойчивостта, хем ще са с по-малък капацитет поради необходимост от собствена обвивка и механизми за захващане.

    Да не говорим как това ще увеличи замърсяванията благодарение на по-сложното производство и увеличеният обем произведени батерии – ще се наводни с всякакви батерии.

  6. Танзопен

    ПРАХО И ВОДОУСТОЧИВОСТТА са по-ценни от възможността за смяна на батерията от потребител. И сега може да се сменя с походящи инстументи и ако някой ще си ползва бо-дълго време телефона и сега мжое да го направи.

Коментар