Windows 10 може да остане без „живи плочки”

„Живите плочки” в менюто „Старт” се считат от мнозина за ненужна функционалност
(снимка: Microsoft)

Microsoft може да изостави най-накрая една от най-безполезните функции на Windows 10. Менюто „Старт” в някоя от следващите големи актуализация на системата няма да съдържа т.нар. „живи плочки”, съобщи Windows Latest, позовавайки се на информирани източници.

Твърди се, че „живите плочки” ще бъдат заменени със статични икони. Преработеното „Старт” меню в класическия Windows 10 в крайна сметка ще стане същото като в Windows 10X – версия, предназначена за използване със сгъваеми устройства с два екрана.

Окончателното изхвърляне на „живите плочки” се очаква с голяма актуализация на Windows 10, която ще излезе след есенното издание Windows 10 20H2. Ако тази неофициална информация се окаже вярна, то очакваната промяна ще настъпи през пролетта на 2021 г.

„Живите плочки” се появиха за първи път в мобилната операционна система Windows Phone 7 заедно с дизайна Metro на потребителския интерфейс, след което бяха наследени от Windows 8, а по-късно и от Windows 10. Потребителите обаче не харесаха Metro и Microsoft се отърва от него, но „живите плочки” останаха в менюто „ Старт”.

Коментар