Паниката от коронавирус понижи хай-тек акциите

Акциите на големите технологични компании падат заради коронавируса
(снимка: CC0 Public Domain)

Пазарната капитализация на най-големите технологични компании (Big Tech) – Apple, Facebook, Amazon, Microsoft и Alphabet – намаля общо с над 238 милиарда долара в понеделник, 24 февруари, съобщи CNBC.

Индексът S&P 500, близо една пета от който съставят акциите на Big Tech, загуби около 3,4%. Спадът настъпи в рамките на мащабно свиване на фондовия пазар, което се наблюдава на фона на разпространението на коронавируса Covid-19 в страни като Южна Корея, Иран и Италия.

Според Световната здравна организация, до 25 февруари по света са регистрирани повече от 80 хиляди случая на инфекция с Covid-19, включително над 2700 смъртни случая. Повечето от жертвите са в Китай, но болестта вече се е разпространила в 34 страни.

Последиците от епидемията в Китай са особено болезнени за Apple, тъй като в Китай са съсредоточени основните мощности на нейните производствени партньори. Според Nikkei, от 200-те най-големи доставчици на компанията, приблизително 75% имат поне един производствен обект в Китай, а почти една четвърт – три или повече предприятия. По-рано Apple предупреди, че епидемията от Covid-19 ще се отрази неблагоприятно на приходите на компанията.

Други американски технологични компании са по-слабо представени в Китай, а Google и Facebook на практика отсъстват от китайския пазар. Въпреки това акциите им също поевтиняват, поради нарастващите опасения, че коронавирусът ще ескалира в пандемия и ще навреди на цялата глобална икономика.

Според анализаторите, световната полупроводникова индустрия все още не е засегната от Covid-19, но акциите на водещи производители на чипове вече паднаха, следвайки останалата част от пазара.

Блумбърг отбелязва забележимото поевтиняване на ценните книжа на AMD и Nvidia – съответно с 11% и 8,9%. В същото време индексът Philadelphia Semiconductor, който проследява динамиката на ценните книжа на 30 производители на чипове в САЩ, се понижи с 5,4%.

Коментар