Уникална технология показа Сиско у нас

Виртуалното представяне „събра в една стая” говорители от три различни държави. За първи път у нас Сиско България представи уникалната си технология за виртуално сътрудничество Cisco TelePresence.

Демонстрацията се състоя днес в офиса на компанията в Бизнес Парк София, където се намира първата оборудвана Cisco TelePresence стая в България. Виртуални събеседници бяха управляващият директор на Сиско България Борислав Димитров и бизнес мениджъри за видео решения за развиващите се пазари в Сиско – от Лондон и Дубай.

Cisco TelePresence предлага виртуална комуникация с висока резолюция, която наподобява жива среща, благодарение на качествения звук, видео и обкръжаваща среда. Участниците могат да се срещат с колеги, клиенти и бизнес партньори от другата страна на виртуалната маса, без значение в коя точка на света се намират.

Използването на Cisco TelePresence намалява, от една страна, разходите и времето за командировки, а от друга – допринася за опазване на околната среда, като води до редуциране на въглеродните емисии, посочиха от компанията. Технологията позволява по-честа комуникация на компаниите с различните им клонове, партньори и клиенти, с което се ускорява вземането на решения.

Изживяването в стаята на Cisco TelePresence комбинира иновативно видео в реално време, пространствено аудио и интерактивни технологии, равносилни на персоналната среща „лице в лице”. Присъстващите имат усещането, че са в една и съща стая, макар разстоянието между тях да е стотици или хиляди километри.

Усещането за реална среща се дължи на комбинацията от изображения в реални размери, ултра висока честота на звука и интерактивни елементи, които допълват илюзията за единно пространство.  

В България беше представен моделът Cisco TelePresence 3000, който позволява присъствие на до 6 участници във виртуалната среща от едната страна на екрана. Портфолиото на TelePresence включва различни модели продукти, съобразени с нуждите на съответните фирми и организации – от персонализирана Cisco TelePresence система, която може да стои на бюрото, до голяма виртуална зала за срещи, предназначена за 18 човека.

Сиско предлага различни бизнес модели за разгръщане и използване на Cisco TelePresence – чрез управлявани услуги или чрез публични TelePresence стаи, например в хотели. Решението се използва не само за бизнес цели, но и в публичната администрация, образованието, здравеопазването, сферата на изкуствата и др.

Вътре в структурите на Сиско се използват над 660 TelePresence стаи в 44 държави. Компанията регистрира около 40 000 сесии на месец, много от които са многоточкови, което означава, че свързват хора от 3 или повече места.

Честотата на употреба на Cisco TelePresence e необичайно високa – в Сиско технологията се използва над 5 часа на ден. Proctor & Gamble пък отчете преди няколко месеца, че TelePresence стаите им се използват по 6-7 часа на ден.

В момента се провежда глобалната среща за климатичните промени в Копенхаген и там Сиско се включи като комуникационен партньор, който предостави възможност за виртуална свързаност посредством TelePresence стаи. Така всички делегати и журналисти могат да се срещат в реално време с колеги и сътрудници в десетки страни, посочи Борислав Димитров.

Друг работещ пример е комуникацията с Европейските институции. Редица страни от ЕС заменят редовните си пътувания до Брюксел с TelePresence срещи, което спестява много време, средства и вредни емисии, допълни Димитров.

Коментар