Японска фирма разработва магнити без неодим

Прототипът на феритен магнит без неодим е подходящ за двигателите на електромобили
(снимка: Proterial)

Индустрията на електрическите превозни средства е силно зависима от доставката на суровини от Китай – не само за производството на тягови батерии, но и за електрическите двигатели. Японските компании основателно са загрижени, че местната автомобилна индустрия е уязвима в това отношение и затова се опитват да създадат магнити за тягови двигатели, които не изискват неодим, доставян от Китай.

Компанията Proterial, подразделение на Hitachi, разработва специални феритни магнити, които без използване на неодим постигат характеристики, необходими за електрическите двигатели на автомобилите. Прототип на електрически двигател, базиран на такива магнити, вече е произведен и тестван от специалистите на Proterial. Те твърдят, че новите компоненти могат да се използват успешно в електрически превозни средства.

Феритните магнити се състоят предимно от железен оксид и за производството им не се изисква неодим, който идва от Китай. В същото време неодимовите магнити обикновено са десет пъти по-силни от феритните и това качество е много търсено при производството на тягови двигатели. Поради тази причина феритните магнити досега не са намерили голямо разпространение в този пазарен сегмент.

Proterial твърди, че специалната конструкция на нейните феритни магнити позволява да се компенсират присъщите им по-слаби характеристики. Компанията уверява, че на тяхна основа могат да се произвеждат доста конкурентни тягови двигатели за електромобили.

Японската фирма няма да произвежда такива електродвигатели самостоятелно, но е готова да достави феритни магнити на производители, които по определени причини не са склонни да използват неодимови магнити, отбелязва Nikkei Asian Review.

Масовото производство на електрически двигатели, базирани на феритни магнити, и предназначени за нуждите на автомобилните производители, може да започне не по-рано от началото на следващото десетилетие.

Коментари по темата: „Японска фирма разработва магнити без неодим”

добавете коментар...

  1. ..

    Аман от необразовани и не знаещи хора…

  2. Охитник килър

    Някое русофилче се засегна май. Бегай в Якутия колхознико да се развиваш.

  3. Охитник

    Тошенце! Помниш ли кога трябваше да отидеш на преглед? Или синтетиката, ти идва повечко?

  4. Тошко

    Техниката непрекъснато се развива САЩ Германия Япония Китай творят Само Русия мисли за война и пречи на великите си хора да творят за благото на човечеството
    Позорно е Путин защо.?

Коментар