Германия дава 20 млрд. евро на Intel и други чипмейкъри

Американската корпорация за чипове Intel ще получи лъвския пай от субсидиите на Германия 
(снимка: Walden Kirsch / Intel)

Пандемията, с нейния недостиг на чипове, даде урок на напредналите икономики. Властите в страни като Германия оцениха трезво рисковете, свързани със зависимостта на местната индустрия от доставките на полупроводникови компоненти, и предприеха стъпки за изграждане на собствени производствени мощности за чипове.

До 2027 г. германското правителство ще отпусне до 20 милиарда евро субсидии за компании, които изграждат съоръжения за производство на чипове в страната, отбелязва Блумбърг, позовавайки се на наличната информация за бюджетните планове на правителството.

Източникът на финансиране за тези проекти ще бъде така нареченият Фонд за климата и трансформацията, който първоначално беше създаден, за да отговори на нуждите от декарбонизация на националната икономика. Но в условията на бюджетен дефицит планът може да бъде адаптиран за финансиране на проекти за изграждане на предприятия от полупроводниковата индустрия на Германия.

Между другото, по-голямата част от субсидиите ще отидат за чуждестранни компании, но германските власти очевидно не се притесняват особено от това. Посоченият фонд ще управлява средства в размер на до 180 милиарда евро, но само част от тях ще бъдат насочени към стимулиране на производството на чипове в Германия.

Според източниците, 10 милиарда евро ще бъдат отпуснати на Intel Corporation до 2027 г., за да построи два завода за обработка на силициеви пластини в околностите на Магдебург. По този начин държавните субсидии ще покрият около една трета от всички разходи на американската корпорация, която под управлението на Пат Гелсингър реализира план за разширяване на капацитета за производство.

На неотдавнашната отчетна конференция за тримесечието, представители на тайванската TSMC разкриха намеренията си да изградят предприятие за договорно производство на чипове в Германия за нуждите на местната автомобилна индустрия. Фокусирането върху зряла литография в този случай леко намалява бюджета на проекта, така че при обща стойност от 10 милиарда евро, половината от сумата ще бъде покрита от държавни субсидии.

Около един милиард евро може да се използват за субсидиране на съоръжението за производство на чипове на Infineon близо до Дрезден, с общ бюджет за строителство до 5 милиарда евро. Други 750 милиона евро може да получи съвместното предприятие между ZF и Wolfspeed за производство на силови полупроводникови компоненти на базата на силициев карбид, които са търсени в автомобилната индустрия.

Bosch и GlobalFoundries също са готови да разширят своите мощности за производство на чипове в Германия. Така че 20-те милиарда евро субсидии бързо ще намерят благодарни получатели.

Германската инициатива не може да се сравнява по мащаб с американската програма за субсидиране в размер на повече от $52 милиарда за следващите пет години съгласно така наречения “Закон за чиповете”. Япония пък е отделила само $14 милиарда за следващите няколко години, а Индия очаква да привлече инвеститори в изграждането на местни предприятия за производство на чипове чрез субсидии в размер на $10 милиарда.

Властите на ЕС като цяло са готови да подкрепят местната полупроводникова индустрия, отделяйки 43 милиарда евро преди края на десетилетието, но Германия, със своята отделна програма, си отрежда централна роля. Полша, Франция, Италия и Испания също кандидатстват за субсидии от ЕС в изграждането на местни предприятия за полупроводници.

Коментари по темата: „Германия дава 20 млрд. евро на Intel и други чипмейкъри”

добавете коментар...

  1. Тпдо

    Чипмейкър=Производител на процесори на български

Коментар