Все по-малки стават работните места

Компаниите от различни отрасли съкращават работното пространство за своите служители в офисите. Ако преди пет години то е било средно 6,4 кв.м., сега е 4,8 кв.м., по данни на международната фирма за архитектура и дизайн HOK Group, изнесени в Уол Стрийт Джърнъл.

Съкращават се също дебелината и височината на преградите между работните места. Средно, умаляването на работното пространство в офиса достига 50% на човек.

Някои компании дори премахват преградите между отделните места или обединяват различни стаи в открито работно пространство. Други пък направо премахват работните места за служители, които през повечето време са извън офиса, на срещи с клиенти.

Според изследване на Gensler, във всеки един момент 60% от служителите не са в зоната на работното си място. Този факт е достатъчно основание за компаниите да търсят по-евтини офис помещения.

Кабинетите на началниците също се умаляват, но и търпят архитектурни промени, които компенсират липсата на простор. Така например, честа практика е да се поставят стъклени стени, които освен това способстват общуването и контрола над подчинените.

От друга страна обаче, откритите площи и теснотията водят до конфликти между служителите, което пък е причина за по-голямо текучество. Всеки може да си завре носа в чуждите дела и да създаде по този начин напрежение. Много служители не могат да се концентрират върху работата си, тъй като прекалено общуват едни с други.

Коментар