15% от уеб-потребителите у нас пазаруват онлайн

Над 50% от българските интернет потребители са пазарували онлайн поне веднъж. От страните в нашия регион най-добри позиции в това отношение има Чехия, където 70% от интернет потребителите са пазарували онлайн.

Най-слабо развитият пазар в региона е Литва, където само 29% са пазарували онлайн. Там хората смятат, че електронното пазаруване е нещо трудно и много сложно, докато в България хората мислят, че електронното пазаруване пести време – което всъщност е едно от основните предимства на електронната търговия.

Това разказа Моника Ласота, директор бизнес развитие в Gemius, по време на семинара Webit METRIX Conference, който започна тази сутрин в столичния хотел Шератон.

При браузерите Internet Explorer доминира сред българските е-потребители с пазарен дял от 49%, следван от Firefox с 44%, показват още данните на Gemius. Opera се радва на 5%.

Подобни са цифрите и в останалите страни от региона, като все пак там делът на IE е над 50%, а този на огнената лисица е около 30%. В Унгария, Латвия и Полша делът на IE е около 44%, а доминиращ браузер е Firefox с около 50% дял.

Изключение е Русия, където най-добри позиции има Opera – 24%, следвана от IE с 24% дял и FF с едва 20% дял.

Най-силната търсачка в България и в целия регион остава Google. 98% от интернет потребителите я ползват.

Разходите за онлайн реклама растат, като за 2008 г. те формират средно 5% от общия обем на бюджетите за реклама на фирмите от региона.

Статистиките за България, изготвени от e-Academy пък показват, че към ноември 2009 г. 46% от населението на страната вече е онлайн. Това прави 24% ръст за 1 година.

20% от времето, което хората прекарват в общуване с медиите, е време, прекарано в интернет. Интернет е третият канал, на който българите имат най-голямо доверие – след личната препоръка и телевизията. Обратно, мобилната реклама се ползва само с 1% доверие.

Въпреки това едва 3,2% от бюджетите на фирмите за реклама са насочени към интернет реклама.

Е-търговията се развива с умерени темпове: 8% от всички българи пазаруват онлайн, а от групата на уеб-потребителите 15% пазаруват електронно. Само 3% от уеб-потребителите у нас пазаруват от външни сайтове (не български).

Интересно е, че е налице много високо доверие от страна на пазаруващите към уеб-сайтовете, от които те купуват – потребителите не са били обект на измами. Това опровергава масово налаганото схващане, че интернет е едно страшно опасно място, където човек неизбежно ще бъде измамен.

Коментари по темата: „15% от уеб-потребителите у нас пазаруват онлайн”

добавете коментар...

  1. Мария

    Ох! Този сайт, накарахте чак милото да се регне с вашите постове! Ама и е доволен, подаръкът ми, който в момента пътува към БГ му излезе още по-евтино, отколкото да купи 1 уиски на братовчед си да го донесе от щатите. Много лесно се регнахме с него и оправихме поръчката набързо. Мерси за страхотното напомняне за http://www.viaddress.com/

  2. Ted

    И аз ще си позволя да дам моето предложение за пазаруване оналайн от САЩ специално.Изгодно на ниски цени,с бърза доставка-вече получих 2 парфюма.
    Нарича се Viaddress.Когато се регистрираш там ти се прави виртуален адрес във щатите,благодарение на който можеш да пазаруваш сайтове,предлагащи продукти само за US граждани.Един голям + е,4е ако оставите Viaddress да ви плати поръчката и търговецът не приема международни карти-не ви се начислява такса.
    Опитайте,аз съм много доволен.Ето го и сайта:

    http://www.viaddress.com

  3. volodq

    Имам online магазин и също ползвам транса понеже не мога да си позволя да съм без нет. Също съм доволен и за сега няма ядове…

  4. Бинта

    и аз така направих, но времето лекува :)))) и реших да пробвам пак, но с макстелеком. Смея да твърдя, че нещата станаха доста сполучливи. Явно не всички са зачиклили оправдавайки се с кризата…

  5. renaissance

    Ще се отказвам от тези мобилни услуги. Само пари гълтат, а нищо не получаваш в замяна.

  6. Бинта

    Хаха… Бил съм клиент на транс-а и смея да твърдя, че си късметлия щом са ти вдигнали;) Сигурно като ми видят номера не вдигат. Аз нонстоп звънях и не се отказвах да мрънкам, че нета пада постоянно.

  7. sofka

    Мисля, че online пазаруването е още слабичко у нас. Имаме едно аукро и това е…
    А иначе и аз съм забелязала, че с мозилата има положителна разлика в скоростта.

  8. renaissance

    Естесвено. Но от транстелеком казват, че проблемът е в моята машина.

  9. Бинта

    замислял(а) ли си се че може да е от самия нет?

  10. renaissance

    аз не намирам разлика. Пробвах и на гугъл браузъра и пак нета си е дразнещо бавен.

  11. philip

    firefox-a si e klasa! Ne bavi vruzkata kakto uspesho pravi IE

Коментар