Първият цветен E-Ink монитор се приближава до пазара

Цветният E-Ink монитор на Dasung скоро ще потегли към първите си клиенти
(снимка: Dasung / Indiegogo)

Дисплеите с електронно мастило съществуват отдавна, но се използват предимно в електронни четци. Сега китайската компания Dasung реши да разшири приложението на тази технология и стартира кампания за набиране на средства в платформата Indiegogo за серийно производство на първия в света монитор с цветен E-Ink екран.

Дисплеят на монитора има диагонал 25,3 инча и резолюция 3200×1800 пиксела, поддържа 4096 цвята. Мониторът се отличава със сравнително висока честота на опресняване, но съдейки по демонстрацията в Indiegogo, тя все още е по-ниска от стандартната дори за бюджетни 60 Hz LCD модели.

Екранът може да бъде свързан към компютър по пет различни начина: HDMI, DisplayPort, USB Type-C и чрез безжични интерфейси Miracast и Apple AirPlay. Той също така разполага с регулируема на височина стойка, която позволява вертикално позициониране на дисплея.

Пазарът на устройства с E-Ink екрани не е толкова голям, но подобни продукти са търсени за нишови приложения. Освен електронните книги, с такива дисплеи са оборудвани таблети и лаптопи – екраните с електронно мастило са лишени от подсветка, работят само на отразена светлина, което е по-малко стресиращо за очите, изтъкват разработчиците.

Традиционният недостатък на E-Ink е ниската честота на опресняване на екрана. Dasung не разкрива този параметър, но изглежда, че проблемът все още не е напълно разрешен, което означава, че нито видеоклипове в YouTube, нито блокбастъри на стрийминг платформи ще могат да се гледат комфортно.

Но мониторът на Dasung с E-Ink дисплей обещава да се справи достойно с офис приложения като текстови редактори, електронни таблици, е-поща и уеб сърфиране. Датата на излизане и цената на модела все още не са известни.

Коментари по темата: „Първият цветен E-Ink монитор се приближава до пазара”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    + тел държи 60 дни

    То само +++ има ама никой не се сеща НАРОЧНО?

  2. Blah

    Основното предимство на този тип дисплеи е, че не натоварват очите, и са много подходящи за продължителна работа с офис приложения и за програмиране.

Коментар