Intel открива нов изследователски център в Шенжен

Санкциите на САЩ срещу Китай не спират Intel да инвестира в азиатската страна
(снимка: Intel)

Въпреки засилващия се санкционен натиск на САЩ върху Китай, чуждестранни компании от ИТ индустрията разширяват бизнеса си в азиатската страна. TSMC е готова да инвестира още в своя завод в Китай, а Intel наскоро откри нов изследователски център в Шенжен, който ще подкрепи местните компании в усвояване на изкуствения интелект, наред с други неща.

Новият изследователски център на Intel ще помогне на китайските власти да развият цифровата икономика, използвайки инфраструктурните решения на американската компания, според местното ѝ представителство, на което се позовава SCMP.

През последните три месеца главният изпълнителен директор на Intel Патрик Гелсингер посети Китай два пъти, като програмата му вероятно включваше разговори за разширяване на бизнеса на компанията в страната. Intel вече успя да подпише споразумение за сътрудничество с шест китайски компании, които ще използват съвместни разработка на новия изследователски център.

Междувременно Intel обещава да подкрепи други компании, работещи в района на Шенжен. Преди две седмици Intel обяви началото на доставките на китайския пазар на модифицирани изчислителни ускорители Gaudi2, които отговарят на изискванията за ниво на производителност на сървърните системи, доставяни извън САЩ в “ненадеждни страни”, сред които е включен и Китай.

Коментар