Arm излиза на борсата през септември

Борсата в Ню Йорк очаква голямото събитие тази година – IPO-то на Arm
(снимка: CC0 Public Domain)

SoftBank, собственикът на британския разработчик на референтни архитектури за чипове Arm, планира да изведе компанията на борсата през септември с оценка от 60-70 милиарда долара.

Подготовката на Arm за IPO на американския фондов пазар се обсъжда дълго време. Според източници на Блумбърг, първичното публично предлагане на акции е насрочено за септември. Очаква се капитализацията на Arm да бъде оценена на $60-70 милиарда по време на пласирането.

Активната част от подготовката за IPO с демонстрация на проспекта на инвеститорите ще започне през първата седмица на септември, а реалното пласиране на акции е планирано за втората седмица на месеца.

Досега се смяташе, че долната граница на капитализацията на Arm e около $30 милиарда, но според източниците на Блумбърг, тя да бъде повишена до $60 милиарда на фона на общия интерес към системите с изкуствен интелект, които няма да могат да се развиват напълно без прогресивни процесорни архитектури, разработени от Arm.

Ръководството на Arm би искало да види горна граница на капитализация на ниво от 80 милиарда долара, но моментното състояние на американския фондов пазар не благоприятства реализацията на подобни амбиции.

Всъщност SoftBank ще може да набере около 10 милиарда долара след IPO-то, като същевременно запази значителна част от акциите на Arm. Компанията подаде заявлението за първично публично предлагане на американската борса още през април тази година. SoftBank и Arm са водили преговори за привличане на така наречените инвеститори “котви” като Nvidia и Intel, чието участие в предлагането на акции на Arm може да привлече други участници на фондовия пазар.

Arm вече беше публична компания – до 2016 г., но тогава акциите ѝ се търгуваха в Лондон, а след това активите ѝ бяха купени за $32 милиарда от японската корпорация SoftBank. Опитът на Nvidia да погълне Arm се провали, поради съпротивата на антитръстовите власти, и затова SoftBank реши да набере средства за своя актив като се върне на борсата, но този път в САЩ.

Коментар