Китай скоро ще има собствено оборудване за 28-нм чипове

Китайската полупроводникова индустрия напредва в усвояването на технологии за чипове (снимка: SMIC)

До края на годината Китай ще придобие технологични възможности за направата на собствено оборудване, неподатливо на санкции, за производство на 28-нанометрови чипове, твърдят публикации в местни медии.

По-рано се появиха информации са способността на китайската компания SMIC да произвежда чипове, които не отстъпват по качества на 7-нм продукти на TSMC. Публикации в китайските медии от тази седмица раздвижиха фондовия пазар със слухове за готовността на един от местните играчи в полупроводниковата индустрия да започне доставки на машини за производство на 28-нм чипове преди края на тази година.

Китайското издание Security Daily обяви готовността на местната компания Shanghai Micro Electronics Equipment Group да достави на клиентите си първата система за производство на 28-нм продукти без използване на чужди технологии и компоненти. Не се уточнява колко масивни ще бъдат тези доставки и колко скоро такова оборудване ще започне да се използва широко от китайските производители на чипове.

Междувременно акциите на китайските производители на оптика Mloptic, Kinsgsemi и Castech се повишиха с 5% до 15%, отбелязва Блумбърг. Инвеститорите вярват в новите перспективи за китайската полупроводникова индустрия, която се стреми да осигури технологичен суверенитет на страната.

Разбира се, по световните стандарти 28-нм технологичен процес за производство на чипове не може да се нарече напреднал, но дори в структурата на услугите на тайванската TSMC той заема 11% от приходите, а на китайския пазар има много по-голямо търсене.

Санкциите на САЩ и техните външнополитически съюзници все още не се прилагат за доставката в Китай на оборудване, предназначено за производство на 28-нм чипове. Но не може да се изключи, че по-нататъшната ескалация на конфронтацията между двете водещи икономики в света ще доведе до заместване на вноса в тази област с местно производство.

Коментар