Малка ВЕЦ ще захранва Рилския манастир

Рилският манастир ще строи малка водноелектрическа централа (ВЕЦ) с финансиране от Международен фонд „Козлодуй” (МФК), стана ясно вчера. Целта е да бъде осигурено по-надеждно енергоснабдяване, съобщи правителственият пресцентър.

Обектът за 2,9 млн. евро се финансира изцяло от МФК, а администратор на помощта е Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Това е първият църковен проект в енергийната област, който финансира ЕБВР.

Допълнителна задача е рехабилитирането на сградите на манастира и други обществени здания в община Рила. Тази дейност ще се финансира със средства от продажбата на неизползваната електроенергия.

Между бъдещата ВЕЦ и сградите на манастира ще бъде изградено подземно електрозахранване, за да се избегне зависимостта от климатичните промени.

Рилският манастир е включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. През миналата година Светата обител е посрещнала над 900 хил. посетители, а музеят работи без почивен ден.

МФК е създаден през 2001 г. за управление на безвъзмездната помощ, отпусната от ЕК за намаляване на последиците от предсрочното извеждане от експлоатация на блокове на АЕЦ „Козлодуй”.

Коментари по темата: „Малка ВЕЦ ще захранва Рилския манастир”

добавете коментар...

  1. Браво

    Много хубава новина, дано да стане и Светата обител да просъществува!

Коментар