Мощен суперкомпютър ще изследва климата

Има за какво да се завижда на климатолозите в Германия. Те вече разполагат с с най-мощния суперкомпютър в своята област. Машината в Хамбург струва 35 милиона евро и с нейна помощ учените ще изследват изменението на климата.

Половината от ресурсите на суперкомпютъра Blizzard са заделени за групи учени от различни области на Германия, а останалата изчислителна мощност си поделят учените от Max Planck Society, Хамбургския университет, изследователския център GKSS Research Centre и института Алфред Вегенер.

Blizzard ще се използва за изграждане и изследване на климатични модели, прогнозиране на измененията в атмосферата и хидросферата на Земята, както и за оценка на влиянието върху климата на парниковите газове и движението на хората.

Суперкомпютърът е разположен в специална сграда на центъра German Climate Computing Center (DKRZ). Базиран на процесори IBM Power6, изчислителният комплекс е 60 пъти по-мощен от своя мейнфрейм предшественик Hurrikan, достигайки пикова производителност 158 терафлопа (трилиона операции с плаваща запетая в секунда).

Blizzard е способен да съхранява над 60000 терабайта данни. Теглото на изчислителната машина с всички компоненти е 35 тона, а дължината на свързващите кабели е 50 км.

Коментар