AI конкуренция: Илон Мъск сложи ръка на ключов домейн

Докъде ли се простират амбициите на Илон Мъск в сферата на изкуствения интелект?
(снимка: Elon Musk / Twitter)

Илон Мъск изглежда е придобил правата върху много важен домейн, чието име се асоциира с изкуствения интелект. Става въпрос за ai.com, който шефът на Tesla, SpaceX и още няколко иновативни компании е взел от стартъпа OpenAI, където първоначално имаше участие.

Уеб интерфейсът на чатбота с изкуствен интелект ChatGPT спря да се отваря на ai.com. Сега този адрес води до уебсайта на конкурентна компания – стартъпа xAI на Илон Мъск, съобщи TechCrunch.

През февруари OpenAI очевидно купи името на домейна ai.com: на този адрес започна да се отваря уеб интерфейсът на ChatGPT, въпреки че нямаше официални съобщения за това. Изглежда, че сега домейнът е сменил собственика си и той е милиардерът Илон Мъск, който е свързан с основаването на OpenAI, но по-късно напусна компанията и стартира свой собствен стартъп xAI.

Новата компания на Мъск е специализирана в технологиите за изкуствен интелект и е създадена, за да „разбере истинската природа на Вселената“. Сега въвеждането на ai.com в адресната лента на браузъра насочва към сайта x.ai, въпреки че едноименната компания все още не се е прославила със значителни постижения в своята област.

Двубуквените домейни в зоната .com са много редки и скъпи, особено ако тези две букви имат някакво специално значение. Миналата година името на домейна it.com беше продадено за 3,8 милиона долара, а ai.com едва ли е по-евтин, като се има предвид текущата мания по AI.

Истинският собственик на името на домейна все още остава неизвестен. OpenAI и Илон Мъск не коментират този въпрос.

Коментари по темата: „AI конкуренция: Илон Мъск сложи ръка на ключов домейн”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    start.zorin com

Коментар