Български евродепутат показа двигател с вода

Професор Владко Панайотов показа макет на водороден двигател в снощното предаване Панорама на БНТ. Горивото е вода и крайният продукт, който излиза, също е вода, стана ясно от демонстрацията.

“Това е едно съвършено творение на човечеството, което не произвежда никакви емисии”, каза евродепутатът от ДПС.

“В България разполагаме с промишлен двигател, който дава представа за реалните възможности”, уточни той.

Сърцевината на двигателя е клетка, в която каталитично водата се разлага на водород и кислород, а след това изгаря и се получава електрическа енергия, която движи двигателя.

Сериозният проблем, за да станат подобни системи ежедневие, е горивната камера и по-точно материалът, от който е изготвена. Тя съдържа рядко срещаните елементи платина и паладий, които освен това се добиват трудно.

Професор Панайотов обаче има патент за производство на благородни метали като платина и паладий от отпадъчни материали, по екологичен и бърз начин. Интерес към него проявява реномирана американска лаборатория по нови енергийни източници, с която наскоро са обсъждани съвместни проекти.

Българският учен показа по телевизията и умален макет на такава клетка. Нейният първи вариант вече се използва в няколко български фабрики за обработка на отпадъчни руди, като ефектът от внедряването надвишава 5 милиона лева.

Именно отпадъците, вкл. и електронните, са суровината на бъдещето, подчерта Панайотов. Той съобщи още, че у нас предстои да бъде построена фабрика за производство на електрическа енергия от отпадъчна дървесина.

Коментари по темата: „Български евродепутат показа двигател с вода”

добавете коментар...

  1. Rado555

    перпетуум мобиле,а ? Въпросното интервю е в стил ” Бай Петър демонстрира иновативно казанче(WC) за вода- от едната страна влиза вода,а от другата излиза…пак вода.На всичкото отгоре,въпросното казанче отмива л…ната,което е революционно като идея,само по себе си “

  2. ico

    Венци nai6 6to 6tot ima neft
    i ako stane masovo nefta nema ni trqbva 4ak tolkova

  3. Венци

    Като е толкоз старо и познато, що никой не го е внедрил масово? Що, Мартине досега не си излязал в панорама да го покажеш на всички глупаци, че ей го на, пускаме водата и тока тече. Щото си поредния, който се изказва със своята висока компетентност и безгранично знание.
    Плиткоумни коментатори без никакъв реален и практически принос.

  4. Мартин

    Лелеее, ние открихме топлата вода |-(. Това нещо го има от много години! Просто това е превръщане на електроенергия в химическа. Нищо ново, нищо революционно…

Коментар