Apple завърши прехода към не-Intel процесори

Компютрите на Apple със собствени процесори привлякоха нови клиенти на компанията
(снимка: CCO Public Domain)

С пускане на компютъра Mac Pro с процесор M2 Ultra, Apple завърши прехода от Intel към собствени чипове – това отне на компанията около три години. Резултатът е, че феновете на марката обновиха компютрите си, а поддръжници на Windows отново погледнаха към Mac.

Повече от половината компютри на Apple, продадени през второто тримесечие на 2023 година, са придобити от нови потребители в екосистемата, стана ясно от скорошния финансов отчет на Купертино.

„Миналото тримесечие с удоволствие завършихме прехода на цялата линия към Apple Silicon. Това доведе както до активно подновяване, така и до голям брой нови клиенти. Почти половината от купувачите на Mac през това тримесечие всъщност са били нови. Получихме и обратна връзка, че в САЩ удовлетвореността на клиентите на Mac е 96%”, заяви доволен шефът на Apple Тим Кук, цитиран от Seeking Alpha.

Преминаването към Apple Silicon наистина помогна на компанията да спечели пазарен дял. През второто тримесечие на 2019 г. Apple продадe 4,077 милиона Mac компютри и зае 6,3% от PC пазара. През второто тримесечие на 2023 г. компанията има 8,6% от пазара с 5,3 милиона продадени бройки. А през по-успешното първо тримесечие на 2022 г. пазарният ѝ дял беше 9,3% с доставени 7,342 млн. компютъра, много от които отидоха при нови потребители в екосистемата.

Контролът на производителя върху софтуера и хардуера му позволява да интегрира различни ускорители със специално предназначение в своята платформа, за да постигне максимална производителност на отделните приложения. Това помага на компанията да максимизира и собствените си печалби, тъй като вече не трябва да плаща на Intel за процесори.

От друга страна, собствените процесори на Apple не поддържат дискретна графика на трети страни, което е лоша новина за притежателите на Mac Pro, които търсят мощни графични процесори.

Пазарът на компютри през второто тримесечие на 2023 г. намаля с 13,4% като брой, в сравнение със същия период на миналата година, а Apple спечели 6,8 милиарда долара от компютри – 7% по-малко, отколкото през същия период на миналата година. Но в единици компанията е продала повече компютри, отколкото през второто тримесечие на 2022 г. – вероятно много нови потребители са избрали евтини модели.

От друга страна, през второто тримесечие на 2022 г. се наблюдаваше ръст в продажбите на скъпи MacBook Pro, базирани на M2 Pro и M2 Max, докато през второто тримесечие на 2023 г. бизнесът с персонални компютри на Apple очевидно превъзхождаше този на Lenovo, Dell и Acer, по ръст на продажбите в бройки. През следващото тримесечие Apple очаква спад на приходите от сегментите Mac и iPad.

Коментари по темата: „Apple завърши прехода към не-Intel процесори”

добавете коментар...

  1. Иван

    Не се знае…

  2. Black Box

    Само едно се постига напълно затворена, изолирана собственическа система, която скоро ще затвори или превърне в затворници и самите потребители.

Коментар