TSMC ще строи завод за чипове в Германия на стойност €3,5 милиарда

Диверсификацията на производството на TSMC ще обхване САЩ, Европа и Япония
(снимка: TSMC)

Бордът на директорите на тайванския производител на чипове TSMC е одобрил инвестиция от 3,5 милиарда евро за изграждане на завод в Германия – това ще бъде първото европейско съоръжение на компанията.

Най-големият производител на чипове по договор в света преговаря с властите на федералната провинция Саксония от 2021 г. за изграждане на завод в Дрезден. Предприятието се очертава като третият завод на TSMC извън Тайван и континентален Китай, както и най-важното съоръжение за официален Берлин в изпълнение на стратегията за развитие на немската полупроводникова индустрия.

Присъствието в този сегмент е необходимо за автомобилната индустрия на страната и поддържането на германската конкурентоспособност на световния пазар, отбелязва Ройтерс.

TSMC ще вложи 3,499 милиарда евро в дъщерното дружество European Semiconductor Manufacturing Company (ESMC) GmbH, което е 70% негова собственост, а останалата част принадлежи на европейските Bosch, Infineon и NXP.

Заводът ще обработва 40 хиляди 300-мм 28/22-нм CMOS и 16/12-нм FinFET силициеви пластини на месец и ще създаде 2 000 работни места. ESMC планира да започне изграждане на фабриката през втората половина на 2024 г., а началото на производството е насрочено за 2027 г.

TSMC е един от няколкото производители на чипове, заедно с Intel и Wolfspeed, които търсят държавно финансиране за изграждане на заводи в Европа. Брюксел и страните от ЕС смятат за най-важна задача развитието на местното производство – за нейното изпълнение се отпускат многомилиардни държавни субсидии.

ЕС цели да намали зависимостта си от азиатските доставчици и да премахне недостига на чипове, който създаде истински хаос в автомобилна индустрия. До 2030 г. Съюзът ще увеличи дела си на световния пазар за чипове до 20%. Все още не е уточнено колко точно субсидии ще получи TSMC за изграждане на първия си европейски завод.

Тайванската компания планира също да построи няколко съоръжения в щата Аризона в рамките на стратегия за развитие на полупроводниковата индустрия в САЩ. Друг проект, който TSMC изпълнява със Sony, включва съвместно производствено предприятие в Япония.

Коментар