Саудитска Арабия и ОАЕ търсят независимост – купуват хиляди AI ускорители

AI ускорителят Nvidia H100 GPU сега е най-търсеният чип в технологичната индустрия
(снимка: Nvidia)

Различни страни се конкурират в покупките на новите чипове за изкуствен интелект на Nvidia. Сред тях се откроява Саудитска Арабия и ОАЕ, които поръчаха хиляди AI ускорители. Същевременно ОАЕ вече създаде свой собствен езиков модел Falcon. 

Nvidia H100 GPU сега е най-търсеният чип в технологичната индустрия, поради ролята, която играе в разработването на приложения с генеративен изкуствен интелект. Саудитска Арабия е закупила най-малко 3000 чипа Nvidia H100, твърди публикация на Файненшъл Таймс.

Този процесор с цена $40 000 е “първият в света компютърен чип, предназначен за генеративен AI”, по думите на главния изпълнителен директор на Nvidia – Дженсън Хуанг. Покупката е направена чрез държавния университет King Abdullah University of Science and Technology (KAUST) в Абу Даби.

Междувременно Обединените арабски емирства (ОАЕ) разработиха свой собствен езиков модел Falcon с отворен код в държавния Институт за технологични иновации в Масдар Сити, Абу Даби.

Разработчиците са обучили езиковия модел Falcon на ресурсите на 384 ускорителя Nvidia A100 в продължение на няколко месеца, а резултатът е впечатляващ. Властите на ОАЕ участват в покупката на няколко хиляди чипа на Nvidia, за да ускорят работата в тази област и освен това се опитват да влязат в чуждестранни стартъпи и да организират взаимноизгодно сътрудничество.

„ОАЕ взеха решение, че искат да притежават и контролират собствената си изчислителна мощ, собствените си платформи и да не зависят от китайците или американците“, коментира източник пред Файненшъл Таймс.

Коментар