Бунт на 3D принтери: печатат самоволно нощем

3D принтерите на Bambu проявиха неочаквана активност през нощта на 15 август
(снимка: Bambu)

Нощно въстание на машините? На това прилича поведението на голям брой 3D принтери от бранда Bambu, които самоволно започнаха да печатат през нощта, без някой да им е подал задание.

Много собственици на 3D принтери Bambu X1C и P1P бяха събудени в нощта на 15 август, когато машините им спонтанно преминаха в работен режим, разказва за странната случка TheVerge. Някои от принтерите просто повториха последната си задача, докато други частично се провалиха в опит да отпечатат нов модел върху вече завършен.

Предполагаемата причина за необузданото поведение на 3D принтерите е проблем с облачната услуга на производителя. Bambu все още разследва инцидента, но предварителната версия, публикувана в корпоративния блог, сочи именно към облачната система за управление.

Миналия вторник сървърите на компанията претърпяха две кратки прекъсвания. Системите не получиха потвърждение кои задания за печат са приключили успешно и вместо да спрат работа, те изпратиха отново последните задания за печат.

Ситуацията е доста сериозна: 3D принтерът е машина с дистанционно управление, която може да се нагрее достатъчно, за да предизвика пожар в къща, а в случая с Bambu тази система не е добре обмислена. Производителят заяви, че „поема пълна отговорност“ и ще направи промени в системата за контрол, за да предотврати подобни инциденти в бъдеще.

Bambu не обеща безплатен ремонт и подмяна на повредени компоненти, но помоли клиентите, чието имущество е било повредено в резултат на инцидента, да се свържат с компанията за разрешаване на проблема на индивидуална основа.

Заслужава да се отбележи, че принтерите Bambu имат режим само за локална мрежа, който се активира в настройките на принтера – заданията за печат могат да се изпращат директно през Wi-Fi, а не през интернет. Клиентите могат също да изпратят задание за печат директно от карта с памет.

Коментар