ШЛ ще става универсална услуга и в Румъния

Румънският телеком регулатор ANCOM обяви приключването на първия етап от изпълнението на местната стратегия за универсалната услуга. Универсалната услуга е минимален набор от услуги за електронни комуникации, които трябва да са достъпни при поискване за всички индивидуални потребители, на достъпни цени и при определено ниво на качеството, без оглед географското положение.

Първият етап се състоеше от проучване за определяне на областите, в които трябва да бъдат разгърнати мрежи за електронни комуникации. Така например проучването е установило, че има две села с общ брой на населението в размер на 140 души, разпределени в 45 домакинства, които нямат достъп до никаква телефонна услуга. Почти 100% от румънското население обаче има достъп до мобилни телефонни услуги.

След проведеното проучване, като част от втория етап телеком регулаторът ще дефинира техническите спецификации и параметри на новото поколение универсална услуга. ANCOM ще избере един или няколко доставчика на универсална услуга, които ще са задължени да осигурят връзка, способна да гарантира телефонна услуга – в това число спешни повиквания – и широколентов достъп на всички райони. Най-вероятно прагът за ШЛ ще бъде нивото от 1 Mbps.

Коментари по темата: „ШЛ ще става универсална услуга и в Румъния”

добавете коментар...

  1. Mir4o

    Какво всъшност означава абревиатурата ШЛ на тази универсална услуга? Поне на едно място в статията да го бяхте написали цялото, а?

Коментар