Windows 11 ще позволи премахване на предварително инсталирани програми

Колекция от софтуер посреща потребителите на Windows 11 още със стартовото меню
(снимка: Microsoft)

За първи път потребителите на Windows 11 ще могат да премахват безполезни приложения, които се инсталират заедно с операционната система. Новата функционалност идва с предстояща актуализация на Windows 11.

Повечето от предварително инсталираните мини-програми не привличат вниманието на потребителите и остават неизползвани. Това са приложения като „People“, „Photos“, „Remote Desktop“ и други подобни – само някои от тях са полезни, например Notepad, който бързо изчиства всеки текст от форматиране. Браузърът Edge ще остане недосегаем, тъй като Microsoft иска да го наложи масово сред РС потребителите.

Според публикация на Neowin, възможността да се отървете от програми, които заемат дисково пространство, вече е налична в компилация 25931 на Windows 11, предназначена за бета тестери. С новата функция всеки ще може да деинсталира “Photos”, “People”, “Remote Desktop” и други ненужни програми с две щраквания в “Настройки” – като ги премахне с натискане на бутон от списъка с всички предварително инсталирани програми. За сравнение, в стабилната версия на Windows 11 22H2 с индекс 22621.1105 не е възможно да се премахне приложението “People” без инструменти на трети страни.

Microsoft постепенно добавя нови приложения към списъка с предварително инсталираните, от които потребителят може да се отърве, без да прибягва до съвети и трикове от интернет и специализиран софтуер. Към момента компилация 25931 позволява премахване на десетки помощни програми веднъж завинаги. Активен бутон за изтриване ще се появи до Notepad, Quick Help, Recorder, Calendar, Calculator, Camera, Maps, Media Player, News, Weather, Mail, Family, Tips, Terminal, Movies & TV, Clock, Cortana, Paint, To Do и др.

Някои от тези програми Microsoft ще премахне сама със следващите актуализации на Windows. Например, по-рано тази година стана известно, че корпорацията е готова да унищожи приложенията “Calendar” и “Mail” и да ги замени с имейл клиента Outlook, дори против волята на потребителите. Гласовият асистент Cortana, който не придоби популярност, вече отпадна от Windows 11 – актуализация, която го премахва от системата, излезе в началото на август.

Политиката на Microsoft за премахване на предварително инсталирани приложения не се вписва в постоянния стремеж на компанията да обвърже потребителите с нейните програми, като това важи особено силно за браузъра Edge.

Edge замести безвъзвратно остарелия Internet Explorer (обявен за несигурен от самата Microsoft). Той се появи през 2015 г. заедно с Windows 10 и първоначално работеше със собствен енджин, но през пролетта на 2019 г. се превърна в още един клонинг на Chrome. От друга страна, самият Chrome понякога копира функции от Edge.

Microsoft налага Edge много агресивно и това е нещо, от което потребителите се оплакват през последните осем години. Резултатът е само 5,13% дял на Edge на световния пазар. Всъщност за повечето потребители Edge, подобно на Internet Explorer навремето, е удобно средство за изтегляне на Chrome, Firefox, Opera и други браузъри.

Но изкореняването на Edge от Windows 11 не е толкова лесно, колкото може да изглежда, особено в новите версии. И дори ако го премахнете напълно от системата, той може спонтанно да се появи в нея, въпреки принудително деактивираните актуализации.

Коментари по темата: „Windows 11 ще позволи премахване на предварително инсталирани програми”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Като изтрезнееш вземи пробвай пак.
    Че нещо не се разбира, тия людоеде от Интел стратегически партньори ли са с Китай заради парите или Китай провалил сделка на Интел ???

  2. Anonymous

    Може да е блъф, леко се съмнявам да махаш лесно блоата и тракинга. ПП: вече няма причина да НЕ се използва линукс дистро през 2024

  3. Анонимен

    Горният ми коментар е за статията че Китай провали сделка на Интел.

  4. Анонимен

    Обаче Интел и Китай стратегически партньори. Интересът към властта на парите е по-важен от всичко.

Коментар