Google подготвя AI, който ще засенчи ChatGPT

Нов AI проект на Google може да разклати позициите на ChatGPT
(снимка: CC0 Public Domain)

Надпреварата за превъзходство в изкуствения интелект се изостря. Тази есен Google планира да пусне нов AI продукт, наречен Gemini, което е по-усъвършенстван от популярния ChatGPT, подкрепян от Microsoft.

Разработен от специалисти на Brain и DeepMind (две подразделения на Google, които наскоро се обединиха), новият изкуствен интелект не само ще се конкурира популярния чатбот на OpenAI, но вероятно ще го надмине като възможности, отбелязва Android Police.

Появата на ChatGPT през 2022 г. накара Google да се замисли за бъдещето на своя бизнес с търсене в интернет. Оттогава компанията активно демонстрира ангажимента си към развитието на изкуствения интелект. След пускането на собствен чатбот Bard през март, Google продължава да интегрира технологията за машинно обучение в своите услуги.

Gemini съчетава силата на големите езикови модели с генерирането на изображения с помощта на AI. Това означава, че Gemini ще може не само да генерира текст, но и да създава контекстуални изображения. Освен това Google обмисля добавяне на други функции, като анализ на блок-схеми или гласово управление на програмите.

Изкуственият интелект Gemini вероятно ще стане основа за много продукти на Google, вкл. корпоративни приложения като Google Docs. Разработчиците ще трябва да плащат за достъп до Gemini, като използват наети сървъри в Google Cloud. Компанията ще разкрие подробности до края на годината, а междувременно разработчиците на приложения ще получат достъп до Gemini.

В проекта са ангажирани бивши членове на екипите на Google Brain и DeepMind, включително Пол Барам и Том Хениган. Особено важно е участието на съоснователя на Google – Сергей Брин, който играе ключова роля в оценяването и обучението на AI моделите на Gemini. Екипът използва видео транскрипции от YouTube, за да образова Gemini, но адвокатите на компанията внимават да не бъдат нарушени авторски права.

Пускането на пазара на Gemini подчертава ангажимента на Google към лидерство в AI сферата. Този продукт може да се превърне в нов етап в развитието на технологиите за машинно обучение, като предостави на потребителите и разработчиците повече възможности и инструменти. Тъй като конкуренцията в областта на AI се засилва, Google залага на иновациите и качеството, за да запази доминиращата си позиция на пазара.

Коментар