Nvidia продава AI ускорители с надценка от 1000%

Опашката за AI ускорителите на Nvidia се простира до второто тримесечие на 2024 г.
(снимка: Nvidia)

Американската компания Nvidia печели до 1000% от всяка продажба на специалния AI графичен ускорител H100. Това твърди журналистът на Barron – Тае Ким, позовавайки се на анализ на консултантската компания Raymond James.

В момента цената на един ускорител Nvidia H100, в зависимост от региона на продажби и доставчика, е средно 25-30 хил. долара. В същото време става въпрос за по-евтина PCIe версия на това решение за ускоряване на изкуствения интелект.

Според анализа на Raymond James, стойността на графичния процесор, използван в ускорителя H100, както и допълнителните материали (платка и други спомагателни елементи) е 3320 долара. За съжаление, Ким не дава подробности за дълбочината на анализа на разходите и не обяснява дали тази стойност включва фактори като разходи за разработка, заплати на инженери и производствени и логистични разходи.

Разработването на специализирани ускорители изисква значително време и ресурси. Според портала Glassdoor, средната заплата на хардуерен инженер в Nvidia е около 202 000 долара годишно. Но по създаването на ускорителя H100 е работил цял екип от специалисти и са изразходвани хиляди часове. Всичко това трябва да се вземе предвид в крайната цена на продукта.

И все пак е ясно, че в момента Nvidia е извън конкуренция в доставката на хардуер за AI изчисления. Търсенето на специализирани „зелени“ ускорители е толкова високо, че те са разпродадени много преди да попаднат в магазините. Доставчиците казват, че опашката за тях се простира до второто тримесечие на 2024 г.

И като се вземат предвид последните прогнози на анализатори, според които пазарът на AI ​​​​изчисления ще нарасне до 150 милиарда долара към 2027 г., непосредственото бъдеще на Nvidia изглежда безоблачно.

От друга страна, за пазара като цяло голямото търсене на AI изчислителни ускорители има своите негативни последици. Според анализатори, продажбите на традиционни високопроизводителни машини (HPC) намаляват в световен мащаб. Основната причина за спада в търсенето е, че хиперскейлърите и операторите на центрове за данни насочват вниманието си към оптимизирани за AI системи, които използват решения като Nvidia H100.

Поради същата причина, производителите на DDR5 памет трябваше да преразгледат очакванията си относно разпространението на новия RAM стандарт на пазара, тъй като операторите на центрове за данни вече активно инвестират в AI ускорители, а не в RAM технология. На този фон нивата на възприемане на DDR5 се очаква да достигнат паритет с DDR4 едва през третото тримесечие на 2024 г.

Коментари по темата: „Nvidia продава AI ускорители с надценка от 1000%”

добавете коментар...

  1. jonson

    кво бъркат в чужждата паница? да погледнат на гугъл, на ейпъл… да погледнат правителствата къде харчат…. sounds like a paid article!

Коментар