Отворен AI инструмент на Meta пише програмен код

Пазарът на AI инструменти за програмиране ще стане по-конкурентен с решение на Meta
(снимка: CC0 Public Domain)

Надпреварата в инструментите с изкуствен интелект става все по-интересна. Meta, компанията зад Facebook, подготвя отворен езиков модел Code Llama, който е способен да пише програмен код. Подобни разработки вече успешно налагат на пазара конкурентите, вкл. OpenAI, Google и Microsoft.

Code Llama е AI модел, способен сам да генерира програмен код по искане на потребителя, отбелязва CNBC. Очаква се това да бъде решение с отворен код, като според информирани източници, Meta ще пусне инструмента още следващата седмица. Този стратегически ход на компанията цели да конкурира Codex AI на OpenAI.

Базиран на големия езиков модел от следващо поколение Llama 2, Code Llama използва неговите възможности за разбиране и създаване на текст. Llama 2, който е с отворен код, вече промени традиционния AI пейзаж, позволявайки на компаниите да създават свои собствени AI приложения, без да са обвързани с платени решения от OpenAI, Google и Microsoft.

Моделът Code Llama обещава допълнително да трансформира развитието на изкуствения интелект. Крайната му цел е да опрости създаването на AI асистенти чрез автоматизирано генериране на програмен код в реално време, което значително ще повиши ефективността на разработчиците. Това ще им помогне да се откажат от платените AI асистенти, вкл. GitHub Copilot на Microsoft, който е базиран на Codex.

Meta участва активно в изследванията и разработките на решения с изкуствен интелект. През февруари тази година компанията представи Llama – AI модел, сравним по производителност с известния чатбот GPT-3 на OpenAI. Пускането на Llama доведе до появата на други езикови модели с отворен код като Alpaca и Vicuna, които имат свои собствени подобрения.

През юли 2023 г. Meta представи актуализирана версия Llama 2. За разлика от своя предшественик, Llama 2 има търговски лиценз, който позволява използването на модела в различни бизнес приложения.

Инвестициите в AI са един от основните приоритети на изпълнителния директор на Meta – Марк Зукърбърг. През юни той заяви: „Продължаваме да виждаме силна ангажираност в нашите приложения и имаме най-вълнуващия план, който съм виждал в последно време: Llama 2, Threads, Reels, нови AI продукти в процес на разработка и пускането на Quest 3 тази есен”.

През второто тримесечие на годината Meta продължи да инвестира в AI и виртуална реалност, въпреки че се стреми да пести пари. Компанията очаква общите ѝ разходи през 2023 г. да достигнат 88-91 милиарда долара, което е повече от предишните прогнози.

Пускането на Code Llama подчертава ангажимента на Meta към иновациите и лидерството в AI, коментират пазарни наблюдатели. Този ход може да предефинира пейзажа на индустрията, като даде на разработчиците нови инструменти и да увеличи конкуренцията от страна на вече действащите на пазара играчи.

Коментари по темата: „Отворен AI инструмент на Meta пише програмен код”

добавете коментар...

  1. АутсорсингДед

    Отиде си оурсорсинга който невярва ще го удари много сериозно истината.
    Но най тъпото е че в БГ друга работа освен това няма и за това много отидоха да са берачи ама за това требва немски, италянски, френски … разни езици които се учат ама много трудно след като си здухан от БГ фирмите аутсорсинг.

Коментар