Легендарният Paint се учи да рисува по текстово описание

Потребителите на Paint скоро ще получат AI функции за по-лесно създаване на картинки
(снимка: Microsoft)

Microsoft подготвя голяма актуализация за своя известен графичен редактор Paint, както и на други популярни приложения в операционната система Windows 11. В основата на подобренията е технология с изкуствен интелект.

Според публикация в тематичния уебсайт Windows Central, приложението Paint в Windows 11 ще може да създава картинки по текстово описание. Новите функции са базирани на изкуствен интелект и работят по технологията, използвана в Bing Image Creator – инструмент, който създава изображение въз основа на текстово описание.

Предварителни дизайни на новия Paint, станали достояние на журналисти, показват бутон Magic Paint и странична лента, която позволява на потребителите да въвеждат описание на изображението. След това те могат да прехвърлят картинката върху основното работно поле и да правят промени в нея.

В допълнение към Paint, Microsoft планира да добави AI инструменти към приложенията Photos, Camera и Snipping Tool. По-конкретно, за Photos това може да включва нова функция, която идентифицира хора или обекти в снимка и позволява на потребителя да ги изрязва и поставя в други области.

Snipping Tool пък ще получи технология за оптично разпознаване на знаци, за да идентифицира текст в екранни снимки и бързо да го копира в клипборда. Microsoft също работи върху въвеждане на OCR функция в приложението Camera, която ще позволи маркиране на текст в снимка, направена на устройството.

Коментар