Товарен кораб с платна минава изпитания в открити води

Иновативният кораб за насипни товари Pyxis Ocean използва… платна
(снимка: BAR Technologies)

Корабът за насипни товари Pyxis Ocean, разработен от Mitsubishi Corporation с уникална конструкция с две платна WindWings от британската компания BAR Technologies, вече преминава изпитания в открити води.

Според специалистите, оборудването на товарните кораби с платна ще намали разхода на гориво с до 30% на пътуване и ще направи въздуха по-чист. Разходите за експлоатация също ще намалеят, което е важно в светлината на прехода към по-скъпи екологични горива.

Всяко платно с крило Pyxis Ocean е високо 37,5 м. Платната имат въртящи се сегменти, което позволява оптимално и бързо избиране на ъгъл спрямо вятъра, както и свалянето им на пристанищата или по време на буря.

Освен това, за да оптимизира разходът на гориво и да увеличи максимално възвръщаемостта на вятърната енергия, корабът ще се движи по гъвкав маршрут и не непременно кратък. Това няма да бъде най-краткият път от точка А до точка Б, а вятърът може сам да определя графика си.

Проектът на платното е разработен от британската компания BAR Technologies, а производството е дело на норвежката Yara Marine Technologies. Корабът е предоставен от японци, докато китайската корабостроителница COSCO е ангажирана с монтажа на платната.

Плавателният съд наскоро беше пуснат в първото си пробно плаване. Партньорите в проекта ще проучат отблизо оперативните възможности на кораба, за да решат съдбата на останалия флот от кораби за насипни товари, половината от които са на около 9 години. Ако опитът е успешен, ще започне масова модернизация. В противен случай проектът ще бъде прекратен.

Според предварителните оценки, използването на платна ще спести до 15% от дизеловото гориво при средните международни маршрути и до 30% в презокеанските. Всеки ден платната ще спестяват до 1,5 тона мазут, всеки от който струва около 800 долара.

Екологичното гориво очевидно ще струва повече. И ако корабните оператори бъдат принудени да преминат към биодизел, тогава платната ще се превърнат в реална възможност за поддържане на транспортните разходи на приемливо ниво.

Коментар