Nvidia разтърси пазара с над 1200% ръст на печалбата

Дженсън Хуанг, шефът на Nvidia, се възползва максимално от вълната на изкуствения интелект
(снимка: Nvidia)

Американският чипмейкър Nvidia изуми пазарните наблюдатели с резултати за второто тримесечие на фискалната 2024 г. Оперативната печалба на компанията е нараснала с повече от 1200%, докато нетната печалба се е увеличила с почти 850%.

Приходите на Nvidia на годишна база (спрямо второто тримесечие на миналата година) бележат ръст от 101% и възлизат на 13,51 милиарда долара. Спрямо предходното тримесечие оборотът на компанията се е увеличил с 88%.

Много по-впечатляващ е нетният доход на Nvidia, който за тримесечието е 6,188 милиарда долара, или увеличение от 843% на годишна база! Оперативната печалба нараства още повече: с 1263%, до 6,8 милиарда долара.

Почти всички от тези впечатляващи цифри се дължат предимно на успеха на подразделението Data Center. Предвид шума около генеративния изкуствен интелект и AI ускорителите, това не е изненадващо. Подразделението донесе на компанията 10,3 милиарда долара срещу 3,8 милиарда година по-рано.

За сравнение, ускорителите за игри носят на Nvidia постъпления от 2,5 милиарда долара срещу 2 милиарда за второто тримесечие на миналата година.

По-рано в медиите се появиха публикации на анализатори, които изчисляват, че Nvidia продава ускорителите за изкуствен интелект с норма на печалбата от 1000%. Обявените финансови резултати за тримесечието потвърждават това.

Коментари по темата: „Nvidia разтърси пазара с над 1200% ръст на печалбата”

добавете коментар...

  1. фалит

    И нека фалитите на софтуерни фирми започне сега.

  2. Ket

    Цифрата в заглавието има една 0 в повече

Коментар