Kia пусна електромобил за $20 000 с пробег 205 км

При отворени две врати без средна рамка Ray EV изглежда изненадващо широк
(снимка: Kia)

След дълга пауза електрическият автомобил Kia Ray EV се завръща на южнокорейския пазар, повтаряйки своя бензинов събрат с конструктивни решения, които са актуални за клиентите в страната.

Електрическа кола с подобрени характеристики вече може да се поръча на цена от $20 536 за едноместна версия в базова конфигурация. В новото си въплъщение Kia Ray EV е микрован с габаритни размери не повече от 3595х1595х1700 мм и дължина на междуосието от 2520 мм.

Формално четириместен в максимална конфигурация, автомобилът има достатъчно възможности за трансформиране на интериора и асиметрична схема на отваряне на вратите. От дясната страна е разположена плъзгаща се врата и изобщо липсва средна колона, което отваря много широк отвор за автомобил с такъв размер, когато двете врати от дясната страна са отворени.

От лявата страна на каросерията и двете врати имат класически модел на отваряне, а средната колона е запазена, за да увеличи здравината на каросерията и да повиши пасивната безопасност. Всички седалки в кабината могат да се сгъват, за да образуват хоризонтална повърхност, като това важи и за седалката на водача.

Задният ред образува равна повърхност с пода на багажника, но двама възрастни със среден ръст по стандартите на европейците все още няма да могат да легнат свободно в това пространство. Срещу допълнително заплащане Kia предлага надуваем матрак, който, със сгънати седалки на първия ред, прави възможно оборудването на пълноценно двойно легло.

Компактният RayEV предлага разнообразни опции за трансформиране според нуждите
(снимка: Kia)

Предлагат се и много полезни аксесоари като опции за пътувания в провинцията с цел нощуване в колата. Ray EV има специфична настройка за такива случаи, която позволява дълготрайно използване на климатичната система, докато колата е паркирана.

Мултимедийната система може да работи дълго време и при неподвижна електрическа кола, а срещу допълнително заплащане клиентите могат дори да закупят проекционен екран с приличен размер, монтиран пред страничния отвор на каросерията с отворени врати от десния борд.

Kia Ray EV може да бъде закупена в едноместна конфигурация за $20 536, двуместен вариант за $20 611 и четириместна версия за $20 836. Техническата база на колата е претърпяла значителна актуализация. Тя е получила много по-обемна тягова батерия от 32,2 kWh тип LFP, пълното зареждане на която трябва да е достатъчно за 233 км пътувания в града и 205 км в смесен режим.

Тягов двигател 86 к.с. произвежда 147 Nm въртящ момент в пиково натоварване. Зарядно устройство от 7 kW позволява зареждане на тяговата батерия от 10 до 100% за 6 часа от домашен контакт, но експресна станция от 150 kW може да се справи с увеличаване на заряда от 10 до 80% за 40 минути.

Електромобилът е оборудван още с електронно контролирана ръчна спирачка, първа за автомобил от компактен клас, произведен в Южна Корея.

Коментари по темата: „Kia пусна електромобил за $20 000 с пробег 205 км”

добавете коментар...

  1. Непрактично

    Дори и хибрид да е, дори и без пари да ми го дават не бих се излъгал да взема такива коли. Карал съм електрички и не бих си причинил повече всички неудобства и недомислици.

Коментар