ИТ бизнесът широко застъпен в Топ 50 на Таймс

Шефовете на няколко ИТ компании намериха място в класацията на 50-те най-влиятелни хора на десетилетието, подготвена от британското списание Таймс.

Основателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин заемат 8-мо място в рейтинга. Според авторите, след 100 години заслугите на двамата ще бъдат приравнени с тези на първите печатари, направили знанието достъпно за широките маси.

Легендарният Стив Джобс, CEO на Apple, е класиран на 15-то място от Таймс. Неговите идеи са накарали хората да преосмислят своите възгледи за това какви трябва да бъдат мобилните телефони и MP3 плейърите, се посочва в анализа.

Създателят на Facebook Марк Цукерберг заема 25-то място в рейтинга, като се отбелязва изключителната популярност на вдъхновената от него социална мрежа.

В списъка попадат още шефът на Amazon Джеф Безос (17-то място), създателите на YouTube – Стив Чен, Чад Хърли и Джавед Карим (27-мо място), както и основателите на Twitter – Джек Дорси, Биз Стоун и Еван Уилямс (42-ро място).

Класацията Топ 50 отличава хора, които са оставили най-голяма следа в историята от 2000-та година насам. В нея влизат политици, актьори, спортисти, писатели, бизнесмени и др.

На върха Таймс поставя първият в историята чернокож президент на САЩ Барак Обама. Рейтингът е изготвен от журналисти и редактори в изданието.

Коментар