Френски ERP-разработчик иска да купи MySQL

Френската компания Nexedi, която се занимава с разработването на ERP-системи, излезе с предложение да й се дадат правата над системата за управление на бази данни с отворен код MySQL. Това може да стане срещу символичната сума от 1 евро, предлага фирмата.

MySQL се използва активно в ERP-системите на Nexedi. В резултат на задаващата се сделка за придобиването на Sun Microsystems от страна на Oracle правата над MySQL ще отидат в ръцете на Oracle, което сериозно тревожи Nexedi. За обработката на големи обеми данни Nexedi използва клъстерните технологии на MySQL и, според разработчика, няма ни една друга система за бази данни на света, която да е в състояние да осигури такава производителност.

Бъдещето на MySQL в ръцете на Oracle изглежда неясно, вярват в Nexedi. Те също като Ричард Столмън и Михаел Видениус поддържат мнението, че Еврокомисията е длъжна да застави Oracle да продаде MySQL на друга компания, която да гарантира по-нататъшното й развитие съгласно бизнес-модела с отворен код. И тъй като в процеса на сливането MySQL вече се е превърнала в актив с отрицателна стойност, то Nexedi предлага да вземе MySQL за символичната сума от 1 евро.

Вчера Oracle обяви, че е готова да поеме редица ангажименти за развитието на MySQL под GPL лиценз, за увеличаване на инвестициите в нея и създаване на консултативен съвет на клиентите. Това обаче не промени позицията на Nexedi.

Коментар