Почистващите приложения отпадат от Google Play Store

Google смята почистващите приложения за опасни и ги премахва от Play Store
(снимка: CC0 Public Domain)

Потребителите на Android устройства често се натъкват на натрапчиви приложения, които обещават да почистят смартфоните им и да подобрят производителността. Повечето от тях обаче крият рискове за сигурността и затова Google предприе мерки да изчисти официалния магазин Play Store от такива приложения.

И така, Google забранява приложенията от категория Cleaner в магазина за Android, които обещават да „почистят вашето устройство“ и да подобрят производителността. Като причина се изтъкват “признаци за висок риск” от злоупотреба на тези приложения. Покрай тях могат да отпаднат и “добросъвестни” апликации.

Към момента Google е премахнал от своя Play Store няколко Cleaner приложения, претендиращи да „почистят“ устройството, да го оптимизират и да подобрят производителността, съобщи Gizmochina.

„Причина за премахване: Установихме признаци на висок риск или злоупотреба, свързани с вашия акаунт на разработчик, и предприемаме това действие в съответствие с Раздел 8.3/10.3 от Споразумението за разпространение на софтуер в Google Play“, пише компанията в писмо до разработчиците на премахнати приложения.

Междувременно авторите на помощната програма SD Maid се оплакаха на уебсайта Reddit, че Google е премахнал техния софтуер, въпреки че не е нарушил никакви правила и е изпълнил съвестно заявените задачи. В техния случай причината за премахването е нарушение на „политиката на Google относно Stalkerware“, тоест шпионски софтуер и приложения, които се използват за скрито наблюдение на потребителя през неговото устройство.

Според анализатори в медиите, условията за нарушаване на тази политика не са конкретно описани, следователно добросъвестните приложения също могат да бъдат засегнати от механизма за премахване в Google Play Store. „Запазваме си правото да блокираме и премахваме приложения или URL адреси, които могат да навредят на устройството, данните или потребителя“, посочват от Google.

Злонамерените разработчици разчитат на факта, че веднъж инсталирано от официалния магазин, приложението е по-малко вероятно да предизвика съмнения, когато поиска от потребителя да извърши несигурни действия.

Вирусните анализатори на Dr.Web съобщиха в края на 2022 г., че са открили много заплахи в каталога на Google Play, включително зловреден, рекламен и нежелан софтуер. Те откриха също нов набор от злонамерени приложения, много от които се представят за полезни системни оптимизатори на Android. Но вместо да оптимизират, тези приложения причиняват проблеми на  устройството и показват натрапчиви реклами. Dr.Web изчислява, че подобни приложения са изтеглени общо от над два милиона души.

По-рано Google обяви, че от 31 август 2023 г. затяга правилата за публикуване на софтуер в магазина на Google Play. Сега разработчиците ще трябва да предоставят на Google своя така наречен DUNS-идентификатор, за да преминат през процедурата за проверка. DUNS (Data Universal Numbering System) е международен регистър на юридическите лица.

Очаква се тази промяна в политиката за разработчици да намали притока в Play Store на зловреден софтуер, маскиран като легитимни приложения за Android. Това, от своя страна, би трябвало да повиши сигурността на платформата и доверието на потребителите в нея.

През май 2021 г. Google също обяви промени в правилата на Google Play. Под заплахата от блокиране, тези правила задължиха разработчиците на приложения да информират потребителите какви данни се събират за тях в специален раздел.

Коментар