Windows 11 ще се нагажда към навиците на потребителя

Началната страница на Windows 11 ще се настройва “в движение” според поведението на потребителите (снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft работи активно върху нова начална страница с настройки в Windows 11. Това става ясно от последната актуализация на системата, достъпна за участниците в програмата Windows Insiders, които могат първи да тестват новите възможности в процес на внедряване.

Според запознати, на които се позовава The Verge, в новата начална страница на Windows 11 има интерактивни карти. Те позволяват на потребителя бързо да навигира до различни настройки като персонализиране на устройството, управление на Bluetooth, възстановяване на акаунт и др.

Основната страница с настройки ще се адаптира към индивидуалните нужди на всеки потребител. Въз основа на анализа на „специфични модели на използване“, системата ще предложи препоръчани настройки, които са най-подходящи за потребителя. Например, ако потребителят често променя настройките на дисплея или настройва звука, тези опции ще бъдат показани на видно място, осигурявайки бърз и лесен достъп до тях.

Актуализираната начална страница съдържа препоръчителни настройки, които отчитат активността на потребителите (източник: Microsoft)

Страницата също така ще показва информация за наличното облачно хранилище в OneDrive и статуса на абонамент за Microsoft 365 и Xbox. Според Microsoft, първоначално менюто ще съдържа до седем карти, но броят им ще нарасне в бъдеще. Компанията за първи път започна да тества тази нова функция през юни.

Друга вълнуваща функция, която Microsoft може скоро да пусне за всички потребители, е приложението Windows Backup. Представено за първи път през май, то позволява архивиране на компютъра, преди миграция към ново устройство.

В допълнение към автоматичното прилагане на текущите потребителски настройки към новия компютър, Windows Backup също ще запазва всички фиксирани приложения на работния плот, менюто “Старт” и лентата на задачите.

Microsoft твърди, че инсталираните по-рано приложения няма да се инсталират автоматично на нов компютър. На потребителя ще бъдат дадени преки пътища, които ще го пренасочат към Microsoft Store или сайта на разработчика, за да ги инсталира оттам.

Така изглежда приложението Windows Backup (източник: Microsoft)

Струва си да се обърне внимание на актуализирането на функцията за динамично осветление (Dynamic Lighting). Първоначално тя беше предназначена да контролира RGB осветлението в Windows 11 с помощта на отворения стандарт HID LampArray. След актуализацията потребителите на Windows 11 ще могат не само да адаптират осветлението, но и да синхронизират цвета на акцента на Windows с цветовете на своите периферни устройства.

Това нововъведение ще създаде хармонично и единно визуално пространство на работното място. В допълнение, потребителите ще могат да задават индивидуални цветови схеми за различни устройства, което прави средата на Windows 11 още по-персонализирана и удобна.

Всички тези функции са включени в компилацията Windows 11 Insider Preview Build 22631.2262, която е достъпна за разглеждане и тестване от членовете на бета канала.

Коментари по темата: „Windows 11 ще се нагажда към навиците на потребителя”

добавете коментар...

  1. User

    Цялата работа и мъртвешка хватка се състои в това че да не е възможно повече да се ползува Windows без онлайн магазина и постоянно месечен абонамент да се плаща до живот. Хората трябва да вече планират миграция и изоставяне на този заробващ продукт.

Коментар