Изкуственият интелект вече е създал 15 милиарда изображения

Генерираните от AI изображения вече изпълват публично достъпните уеб ресурси 
(снимка: CC0 Public Domain)

Създаването на изображения е едно от най-популярните приложения на изкуствения интелект. Оказва се, че броят на картинките, генерирани от различни AI услуги и продукти, е колосален.

Услугата Everypixel реши да оцени колко изображения са създадени от изкуствения интелект от 2022 г. насам. След като анализираха някои статистики и факти, експертите установиха, че през това време са се появили 15 милиарда AI изображения. За сравнение, хората са направили същия брой снимки за 150 години – от момента на първата снимка през 1826 г. до 1975 г.

От пускането на пазара на модела OpenAI DALL-E 2 през април 2022 г. потребителите са генерирали средно по 34 милиона изображения дневно. Най-бързо развиващият се генератор на изображения е интегрираният инструмент на Photoshop – Adobe Firefly, който е създал 1 милиард изображения само за три месеца.

Най-популярната централизирана платформа за изображения с публично достъпна статистика е Midjourney с 15 милиона потребители – за сравнение, Adobe Creative Cloud има около 30 милиона потребители.

И повечето от изображенията са създадени с помощта на модели, услуги, платформи и приложения, базирани на невронната мрежа  с отворен код Stable Diffusion, на която се падат 80% от „креативността“ на AI или 12,59 милиарда изображения.

Авторите на проекта Everypixel не твърдят, че техните изследвания са истина от последна инстанция. Но те предлагат сравнение с други данни:

  • библиотеката със снимки на Shutterstock съдържа 386 милиона изображения;
  • 50 милиарда изображения са качени в платформата Instagram;
  • търсачката Google индексира 136 милиарда файла с изображения;
  • до 240 милиарда изображения са изброени в платформата Pinterest;
  • потребителите на Facebook вече са качили 1,5 трилиона изображения в социалната мрежа.

AI технологиите се развиват бързо, гамата от модели и приложения се разширява буквално всеки ден, което значително усложнява събирането на статистически данни. Следователно числото от 15 милиарда изображения е по-скоро приблизително.

Коментар