Браузърът Chrome ще чете уеб страници на глас

Chrome ще предложи на потребителите практична нова функция за четене на текст
(снимка: CC0 Public Domain)

Нова функция в най-популярния браузър Chrome ще осигури комфорт за хората, които предпочитат да възприемат информацията със слуха си вместо да четат. Технология за преобразуване на текст в говор в режим на четене в Chrome се появи в предварителна десктоп версия на браузъра.

Google експериментира с технология в Chrome, която позволява на браузъра да чете отворени страници на глас, съобщи The Verge в публикация за нововъведението. Функцията за преобразуване на текст в говор в режим на четене е забелязана от потребител на социалната мрежа X с псевдоним Leopeva64 в предварителна версия Chrome Canary.

Когато потребителят отвори страница в изглед за четене, в горната ѝ част се появява бутон за възпроизвеждане и при щракване върху него гласовият синтезатор на Google започва да чете обикновения текст.

От видео с демонстрация с новата функция се вижда, че възможностите на синтезатора все още са доста ограничени. Гласът е подобен на произношение от робот, а освен това синтезаторът  възприема думите, написани с главни букви, като съкращения и ги чете буква по буква, а не изцяло.

Засега функцията е достъпна само за избрани кръг от потребители и не е известно кога ще се появи в публичната версия на браузъра. Вероятно това ще се случи в близко бъдеще с някоя от новите версии на Chrome, тъй като подобна функционалност вече е реализирана в Microsoft Edge.

Преобразуването на текст в говор в режим на четене се очаква да привлече интереса на потребители, които, по една или друга причина, предпочитат слушането пред четенето. Предполага се, че с пускане на публичната версия на Chrome с тази функция, гласът ще звучи по-естествено, отколкото сега.

Коментар