Излиза корпоративна версия на ChatGPT с подобрена поверителност

Изкуственият интелект ChatGPT се адаптира към нуждите на бизнеса
(снимка: CC0 Public Domain)

Много компании обмислят въвеждане на AI платформа в своите операции, но съображенията за поверителност и сигурност на данните са възпиращ фактор. За да отговори на нуждите им, разработчикът OpenAI обяви корпоративна версия на AI бота ChatGPT с фокус върху защитата на чувствителна информация.

Новият ChatGPT Enterprise предлага подобрена сигурност, поверителност и неограничен високоскоростен достъп до модела GPT-4, който осигурява мощен анализ на данни и позволява на чатбота да задава сложни въпроси, съобщи The Verge.

Притесненията за поверителността и сигурността са основна грижа за бизнеса, който се страхува, че данните му ще бъдат използвани за обучение на ChatGPT, докато чувствителната информация за клиентите и фирмените тайни трябва да останат неприкосновени.

OpenAI подчерта, че потребителите на ChatGPT Enterprise ще могат да контролират максимално своите данни и гарантира, че те няма да се използват за обучение на GPT модели. В близко бъдеще ще се появят и инструменти за персонализиране на знанията на ChatGPT за конкретната компания-клиент, както и усъвършенствани инструменти за анализ.

Предвиждат се също тарифи на ChatGPT Enterprise за малки компании. Корпоративната версия на чатбота е отделна от основния абонамент за ChatGPT и потребителския премиум ChatGPT Plus. Компаниите, които вече използват услугата, ще могат да запазят достъпа до нея или да преминат към корпоративната версия, ако се нуждаят от нови функции.

Организациите вече разработват свои собствени инструменти, използвайки генеративен изкуствен интелект. Много от тях предпочитат да се свързват с GPT-4 чрез API и облачни платформи. Някои са започнали да създават свои собствени големи езикови модели в опит да защитят корпоративните си данни.

Доставчиците на услуги, от друга страна, вече предлагат защита на данните при достъп до големи езикови модели като GPT-4, а ChatGPT Enterprise ще бъде следващото предложение на този пазар. OpenAI наскоро представи инструменти за персонализиране на GPT-3.5, за да отговори на специфични бизнес нужди.

Коментар