РС пазарът се връща към растеж през 2024 г.

Продажбите на компютри продължават да намаляват, но догодина предстои растеж
(снимка: CC0 Public Domain)

След спад в продължение на няколко тримесечия, пазарът на персонални компютри ще се върне към растеж през 2024 г., но няма да достигне нивото на продажби от 2019 г., прогнозира в нов доклад анализаторската компания IDC.

Две пълни години на пандемия се характеризираха с голямо търсене на компютри и друга техтника, необходима за дистанционна работа и образование. Но още през миналото лято търсенето започна да намалява и тази година спадът продължи. Тенденцията ще се промени към леко увеличение през следващата година, но продажбите все още няма да достигнат нивото от предпандемичната 2019 г., отбелязва IDC.

Според анализаторите, през следващата година доставките на компютри ще нараснат с 3,7% на годишна база до 261,4 милиона единици. Това ниво ще надхвърли продажбите от 2018 г. (259,6 милиона единици), но ще бъде по-ниско от резултата през 2019 г., когато пандемията все още не беше засегнала PC пазара.

В потребителския сегмент през последните години се натрупаха достатъчно сравнително нови компютри, които все още не се нуждаят от актуализиране, а корпоративният сектор просто се страхува да отдели значителни средства за обновяване на компютърния парк, което важи и за образователния сектор.

Всички тези фактори ще доведат до свиване на пазара на компютри с 13,7% до 252 милиона единици през настоящата година. Подобен спад се очертава като най-силният в годишно изражение, откакто IDC анализира PC пазара.

Интересни тенденции се наблюдават в бизнес сегмента. Миналата година процесорите на AMD достигнаха дял от 11%, докато собствените процесори на Apple преодоляха крайъгълния камък от 5%. В същото време корпоративните клиенти се опитват да спестят от закупуване на нови клиентски решения, като вместо това инвестират в разработване на системи с изкуствен интелект. Едва с появата на процесори, които ускоряват локалните AI изчисления, ще може да се говори за съживяване на интереса на корпорациите към закупуването на нови компютри, отбелязва IDC.

Във всеки случай, с изтичане на срока за поддръжка на Windows 10 през 2025 г., корпоративните клиенти ще бъдат принудени да надградят своя компютърен парк, дори ако техните очаквания за AI не бъдат посрещнати от новите платформи. Процесорите на Apple имат известни шансове да увеличат дела си в корпоративния сегмент.

Според прогнозата, тази година в потребителския сегмент ще бъдат продадени 112 милиона компютъра, което е с 16,2% по-малко от миналата година. В образователния сегмент доставките ще намалеят с 11,2% до 31,1 милиона броя, а в бизнес сегмента – с 11,7% до 108,9 милиона.

През следващите пет години потребителският сегмент ще расте средно с 2,7% годишно, бизнес сегментът с 3,4%, а образователният ще се развива най-бързо – с 3,5% годишен ръст. Общо от 2023 г. до 2027 г. включително пазарът на компютри ще расте средно с 3,1% годишно.

Коментар