Пазарът на компютри в ЕМЕА „заспа” тази година

Продажбите на РС в региона EMEA тази година ще останат на нивото от миналата (снимка: CCO Public Domain)

Пазарът на традиционни компютри – настолни, лаптопи и работни станции – в региона EMEA (Европа, Близкия Изток и Африка) ще нарасне със символичните 0,2% тази година, достигайки 71,7 милиона броя, сочи нов доклад на анализаторската компания IDC.

Слабото потребителско търсене и високото ниво на запаси от персонални компютри в региона ще повлияят неблагоприятно на динамиката на пазара, но негативните фактори могат да бъдат преодолени от бизнес сегмента. Увеличението на покупките на компютри от бизнес потребителите в очакване на края на поддръжката на Windows 7 ще осигури мощен тласък на корпоративния пазар.

Анализ на ситуацията по подрегиони показва, че Западна Европа ще бъде двигателят на пазара на компютри в EMEA, благодарение на текущия преход към Windows 10 в бизнес сегмента. В същото време експертите влошиха оценката си за Централна и Източна Европа (ЦИЕ), позовавайки се на слабо потребителско търсене.

По-рано IDC отчете увеличение с 1,1% на РС пазара в EMEA за периода април-юни 2019 г. (второ тримесечие). Доставките достигнаха 16,4 милиона бройки, но в Източна Европа, особено в Русия, пазарът се сви значително, което се обяснява със слабото потребителското търсене.

Сценарият за по-нататъшното развитие на компютърния пазар в EMEA предвижда, че до 2023 г. доставките на традиционни персонални компютри в региона ще намаляват бавно. При средногодишен спад от 1,9%, доставките ще се свият до 64,85 милиона РС в края на разглеждания период.

Най-изразена регресия се очаква в категориите на традиционните лаптопи и настолни системи – средно със 7,6% и 6,5%. В същото време доставките на хибридни компютърни устройства, ултратънки лаптопи и настолни моноблок компютри ще нараснат съответно със 7,6%, 4,1% и 3,4%.

Коментар