Пионерът в смартфоните BlackBerry е близо до продажба

Легендарната компания BlackBerry може да стане собственост на инвестиционна компания
(снимка: BlackBerry)

Канадският разработчик на софтуер BlackBerry, в миналото водещ доставчик на смартфони, е на път да сключи сделка за придобиване от инвестиционната компания Veritas Capital. Новината оскъпи значително котировките на BlackBerry.

Veritas Capital е направила оферта на собствениците за придобиване на BlackBerry, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници, запознати със ситуацията около компанията. В същото време BlackBerry преговаря с други потенциални купувачи. Все още не са известни финансовите и други параметри на предложената сделка.

На фона на слуховете за продажба, стойността на акциите на BlackBerry се покачи със 17% и достигна 5,23 долара за брой към средата на седмицата. В резултат на това пазарната капитализация на ИТ доставчика достигна 3,1 млрд. долара.

След като BlackBerry изостави разработката и производството на смартфони, компанията се фокусира върху развитие на софтуерен бизнес, технологии за киберсигурност и решения за автомобили. Нарастващото търсене на електромобили и автомобилни комуникационни технологии стимулира продажбите на софтуера на BlackBerry.

Разработките на канадската компания се използват от автомобилни гиганти като General Motors, Mercedes-Benz и Toyota. Решенията на BlackBerry поддържат широка гама от функции, включително усъвършенствани системи за подпомагане на водача, информационно-развлекателни системи и технологии за достъп до интернет.

През 2013 г., поради слабо търсене на продуктите и значителни финансови загуби, BlackBerry реши да продаде 100% от собствените си акции на инвестиционния консорциум Fairfax Financial. През 2016 г. компанията напълно напусна пазара на смартфони, а през 2022 г. обяви прекратяване на поддръжката на всички пуснати устройства, които работят с нейната операционна система.

По-рано тази година BlackBerry заяви, че ще обмисли стратегически варианти за по-нататъшно развитие на бизнеса си, което може да включва евентуално отделяне на едно или повече подразделения. Компанията е ангажирала финансови съветници от Morgan Stanley и Perella Weinberg Partners за извършване на тази оценка.

През май BlackBerry съобщи, че ще продължи обявената по-рано продажба на патенти, свързани с нейните мобилни устройства, на Malikie Innovations Limited за сума до 900 милиона долара. Предишна сделка за продажба на интелектуална собственост на Catapult IP Innovations за 600 милиона долара се провали, тъй като приключването ѝ отне повече време от обикновено.

Коментар